Suedia susţine că 3 avioane militare ruseşti i-au încălcat spaţiul aerianAvion de luptă rusesc Su-27SM3.
Avion de luptă rusesc Su-27SM3. (Wikipedia.org)

Armata suedeză a declarat că un avion de recunoaştere şi două avioane de vânătoare ale Forţei Aeriene ruseşti au intrat pentru scurt timp în spaţiul aerian al Suediei deasupra coastei ţării din Marea Baltică, potrivit RFE/RL.

Un avion Iliuşin Il-20 şi două avioane Suhoi Su-27 Flanker au zburat în 19 ianuarie la sud de oraşul suedez Karlshamn, la aproximativ 135 km nord-est de oraşul de coastă Malmö, au susţinut Forţele Armate Suedeze într-o declaraţie publicată joi.

Declaraţia a precizat că avioanele ruseşti au intrat în spaţiul aerian al Suediei fără permisiune şi că episodul a fost raportat guvernului suedez.

Într-o declaraţie, Ministerul rus al Apărării a negat incidentul.

“Toate zborurile au loc în strictă conformitate cu normele internaţionale privind utilizarea spaţiului aerian, fără încălcări ale frontierelor altor state”, a precizat Ministerul rus.

Incidentul a avut loc pe fondul unei activităţi militare tot mai intense în regiunea Mării Baltice, fiind raportate o serie de încălcări ale spaţiului aerian de către avioane militare ruseşti şi o prezenţă amplă a navelor militare ruseşti în regiune.