Suedia va semna cu NATO un acord ce va extinde implicarea acestei ţări în securitatea Europei (presă)

(GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Guvernul Suediei va semna în viitorul apropiat un acord cu Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), pentru a-şi asuma 'o parte din responsabilitate în asigurarea unui viitor stabil şi sigur al Europei', a declarat, pentru Financial Times (FT), ministrul apărării al acestei ţări scandinave, Karin Enström, informează ITAR-TASS.

'Acest acord va extinde posibilităţile noastre în ceea ce priveşte reglementarea potenţialelor conflicte', o citează FT, joi, pe oficiala suedeză. Şi, după cum subliniază Karin Enström, 'dacă va fi nevoie de operaţiuni internaţionale', Stockholm îşi va asuma răspunderea pentru desfăşurarea lor. 'Pentru noi este foarte important să subliniem posibilităţile Suediei în consolidarea securităţii alături de alte ţări', a mai spus ministrul.

Decizia Suediei de a-şi extinde relaţiile cu NATO a fost luată la recomandarea Comisiei interpartinice pentru apărare din parlamentul acestei ţări. Un asemenea pas mai trebuie să fie aprobat de parlament, ceea ce ar putea necesita mai multe luni, a spus Enström.

În toamna lui 2013, Ministerul Apărării al Suediei a cerut acordul cabinetului de miniştri pentru a începe negocieri cu NATO pe marginea acestei probleme. Potrivit mass-media, acordul prevede că ţara-gazda va asigura securitatea forţelor de reacţie pe uscat, mare sau în aer în timpul transbordării acestora spre locul de desfăşurare. Acordurile 'se întemeiază pe faptul că Alianţa acţionează la invitaţia părţii suedeze', a precizat ministrul apărării al Suediei.

Şi Finlanda, stat care se învecinează cu Suedia, intenţionează să semneze un acord cu NATO pentru ajutor militar în situaţii de criză, a anunţat ministrul apărării finlandez Carl Haglund.

Documentul îi va oferi Alianţei Atlanticului de Nord dreptul de a desfăşura exerciţii militare pe teritoriul finlandez şi prevede acordarea de ajutor în situaţii de criză. Acordul este menit să majoreze capacitatea Finlandei de a primi militari din alte ţări şi să îmbunătăţească mentenanţa echipamentului militar. Potrivit lui Carl Haglund, documentul este parte a parteneriatului dintre Finlanda şi NATO, stabilit încă la începutul anilor 2000.

Următorul summit al NATO se va desfăşura în Marea Britanie în zilele de 4 şi 5 septembrie. Principalele teme ale reuniunii vor fi situaţia din Afganistan, criza din Ucraina şi rolul Alianţei în 'imprevizibila lume' a viitorului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe