Summitul NATO: Polonia îşi pune speranţele în SUA

Se preconizează că Polonia va folosi summitul NATO din Bruxelles pentru a cere o prezenţă mai mare a forţelor alianţei în estul Europei. De asemenea, Varşovia va insista pe ceea ce consideră a fi un factor cheie ce garantează stabilitatea: o prezenţă militară americană permanentă pe teritoriul său.
Soldaţi polonezi din trupele NATO
Soldaţi polonezi din trupele NATO (Sean Gallup/Getty Images *)

În prezent, NATO dezbate un proiect privind extinderea forţelor sale de intervenţie rapidă, dar Varşovia nu consideră că acest lucru este o garanţie reală pentru securitate.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, susţine iniţiativa NATO “4x30” care urmăreşte să mărească nivelul de pregătire al trupelor alianţei până în 2020. Totuşi, ministrul vede un “potenţial militar real” doar din partea americană şi nu în sânul partenerilor europeni ai NATO.

“Dorim o prezenţă permanentă a trupelor americane”, a afirmat Blaszczak, susţinând că acest lucru este important pentru Polonia şi poporul său. Mii de soldaţi americani au fost staţionaţi în Polonia începând cu 2017 în cadrul iniţiativei NATO “Enhanced Forward Presence”, potrivit Deutsche Welle.

Aceşti soldaţi sunt schimbaţi prin rotaţie la câteva luni, iar numărul lor nu este stabilit. Guvernul polonez consideră că doar bazele militare permanente sunt echivalentul securităţii.

Varşovia este pregătită să plătească între 1,5 şi 2 miliarde de dolari pentru materializarea acestei prezenţe militare americane permanente pe teritoriul ţării. Polonia a justificat cererea sa prin faptul că se simte ameninţată de Rusia, în special după ce aceasta a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

Rapoartele media recente care au susţinut că preşedintele american Donald Trump aparent ar plănui să retragă soldaţii americani din Germania şi să îi trimită în Polonia au amplificat speranţele în această ţară. Rapoartele nu au fost confirmate, însă o nouă dezbatere privind prezenţa militară americană permanentă în Polonia este deja în desfăşurare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe