Supa cremă de dovlecei cu cartofi şi mazăre - un deliciu

Supă cremă de dovlecei cu cartofi şi mazăre
Supă cremă de dovlecei cu cartofi şi mazăre (Maria Matyiku / Epoch Times)

Este o supă cu o textură fină care se distinge prin combinaţia de arome proaspete şi gusturi familiare. E simplă, delicioasă, economică, şi se prepară în mai puţin de o jumătate de oră, folosind legume pe care le aveţi la îndemână.

Ingrediente:

1 cană de mazăre verde,
2 linguri de ulei,
partea albă de la un praz sau o ceapă albă de mărime mijlocie,
1-2 căţei de usturoi zdrobiţi,
3 cartofi curăţaţi de coajă şi tăiaţi în cuburi,
2 -3 dovlecei curăţaţi de coajă şi tăiaţi în cubuleţe,
1 l de supă de carne sau apă fierbinte,
sare şi piper după gust,
1-2 linguriţe de suc de lămâie,
2 linguri de verdeaţă mărunţite ( pătrunjel, mărar, anison, ţelina, mentă, etc),
câteva ciuperci şi câteva felii de ardei roşu,
iaurt, smântână sau brânză rasă la servire ( opţional)

Modul de preparare:

Se începe mai întâi cu decojirea păstăilor de mazăre. Într-o cratiţă mică se pun la fiert boabele de mazăre adăugând o cană de apă în care s-a pus un praf de sare. Se fierbe la foc mic, până când boabele sunt pătrunse dar ferme. În locul boabelor de mazăre proaspete se poate folosi la fel de bine şi mazăre congelată.

Prazul se taie în felii subţiri şi se clăteşte bine sub jet de apă pentru a îndepărta eventuale firicele de nisip; se lasă în strecurătoare câteva minute să se scurgă bine de apă. Dacă folosiţi ceapă, aceasta se taie mărunt.

Uleiul se pune într-o cratiţă mare apoi se adaugă prazul/ceapa şi usturoiul; se gătesc până când acestea se înmoaie.

Se adaugă cartofii, dovleceii şi apă atât cât să le acopere. După ce au dat în primul clocot, se reduce focul, se acoperă cratiţa cu un capac şi se fierb aproximativ 20 minute, până când legumele devin moi.

Între timp ciupercile se curăţă de impurităţi, se spală bine cu apă rece, apoi se mărunţesc. Feliile de ardei roşu se mărunţesc de asemenea. Într-o tigaie, se pun câteva picături de ulei, apoi se adaugă ciupercile şi ardeiul mărunţit. Se gătesc, până când apa lăsată de la ciuperci se evaporă. Se presară puţină sare, apoi se iau de pe foc şi se lasă deoparte.

Legumele fierte se zdrobesc folosind o presă de cartofi sau se dau prin robotul de bucătărie sau blender. Supa cremă obţinută se pune într-un vas, se adaugă sucul de lămâie şi se potriveşte de sare şi piper.

După ce supa cremă se porţionează în farfurii, se adaugă mazărea fiartă; în mijloc se pun 1-2 linguriţe de ciuperci cu ardei, apoi se presară verdeaţă tocată.

Se serveşte fierbinte sau rece, în funcţie de preferinţă. Opţional se poate adăuga, smântâna, iaurt sau brânză rasă. Vă dorim poftă bună!