Supa de gulii cu găluşte - uşoară şi delicioasă

Supă de gulii  cu găluşte
Supă de gulii  cu găluşte (Maria Matyiku / Epoch Times)

Celor ce preferă o supă fierbinte, în special în zilele reci de toamnă sau iarnă când frigul dă târcoale, le sugerăm să încerce această supă uşoară de gulii cu găluşte, bogată în vitamine şi foarte gustoasă. Supa de gulii se poate servi ca felul întâi la prânz sau ca un antreu uşor pentru cină.

Ingrediente:

1 kg de gulii,
2-3 morcovi,
1 pătrunjel ( rădăcină şi frunze ),
o ceapă uscată,
2 linguri de ulei,
1 ardei mic sau 2 linguriţe de pastă de ardei,
sare, piper şi paprică după gust

Pentru găluşte: 2 ouă, sare, 4-5 linguri de faină, puţină apă.

Modul de preparare:

Se spală şi se curăţă zarzavatul. Guliile se taie în cubuleţe. Morcovii şi pătrunjelul se dau prin răzătoarea cu găuri mari, iar ceapa şi ardeiul se taie mărunt.
Ceapa şi ardeiul se călesc în oala de supă, în care s-au pus 2 linguri de ulei, timp de un minut. Se adaugă apoi morcovii şi pătrunjelul, o jumătate de linguriţă de sare şi paprică, se amestecă bine câteva minute, apoi se adaugă o cană de apă fierbinte, atât cât să acopere zarzavatul.
Se pune capacul, şi se fierbe timp de zece minute.

Când zarzavatul este pe jumătate fiert se adaugă guliile curăţate şi tăiate în cubuleţe. Se potriveşte de sare şi piper, se adaugă doua căni de apă fierbinte şi se lasă să fiarbă în continuare până când guliile sunt fierte.

Când legumele sunt aproape fierte, se poate începe prepararea găluştilor.

Într-un castron sau o farfurie adâncă se bat bine ouăle, apoi se adaugă sarea şi făina, amestecând bine, până când se formează un aluat, mai gros decât cel de clătite. Dacă cumva aluatul devine prea tare, se adaugă puţină apă, apoi se amestecă din nou până când aluatul se omogenizează. După ce aluatul are consistenţa dorită, se lasă deoparte, dar nu mai mult de 5 minute. Dacă aluatul se lasă să stea un timp mai îndelungat, se încleiază, iar găluştele nu vor mai ieşi pufoase. Cu ajutorul unei linguriţe, pe care o înmuiem în apă rece, luăm pe rând câte puţin din aluatul de găluşte şi-l turnăm în supă fierbinte. În mai puţin de 5 minute găluştele sunt fierte.

Supa se ia de pe foc când găluştele s-au ridicat la suprafaţă. Pe deasupra se presară pătrunjel proaspăt tocat. Supa de gulii se serveşte fierbinte iar opţional se poate adăuga şi ardei iute.

Vă dorim poftă bună!