Super-malaria rezistentă la medicamente se răspândeşte în Asia de Sud-Est

Oamenii de ştiinţă avertizează: "Tratamentele standard s-au dovedit a fi ineficiente în 60% dintre cazuri în unele regiuni din Cambodgia".
Ţânţar
Ţânţar (Getty Images)

O formă de malarie rezistentă la tratamentele standard identificată pentru prima dată în Cambodgia, în 2007, se răspândeşte rapid în Vietnam, după ce a afectat Tailanda şi Laos. Un grup de cercetători a lansat un apel, printr-o scrisoare publicată în revista ştiinţifică The Lancet Infectious Diseases, solicitând măsuri concrete înainte ca boala să se răspândească în alte zone precum India sau Africa. Echipa de la Oxford Tropical Medicine Research Unit, din Bangkok, a scris: "Credem că această tulpină de malarie este o ameninţare serioasă. Este alarmant faptul că se răspândeşte atât de repede, ca un incendiu, şi ne temem că poate ajunge în Africa".

Principalele medicamente anti-malarie nu mai funcţionează

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 112 milioane de persoane au fost infectate cu malarie în 2015, iar în ţările în curs de dezvoltare boala reprezintă un pericol mortal pentru copii (429.000 decese numai în Africa sub-sahariană). Echipa de cercetători, condusă de profesorul Arjen Dondorp, a explicat că super-malaria este rezistentă la artemisinin, principalul tratament pentru a vindeca boala, utilizat în asociere cu piperazina.

Dar, deoarece artemisinina a devenit mai puţin eficace, parazitul a evoluat şi a devenit rezistent chiar şi la piperazină, "iar ratele de rezistenţă sunt alarmante", se afirmă în scrisoare. „Tratamentul nu a funcţionat într-o treime din cazurile din Vietnam şi în unele părţi din Cambodgia, iar rata de eşec a ajuns la 60%“, a explicat profesorul Dondorp. Rezistenţa la medicamente ar fi catastrofală în Africa, unde apar 92% dintre toate cazurile de malarie.

Articol de referinţă: The Lancet Infectious Diseases: Spread of a single multidrug resistant malaria parasite lineage (PfPailin) to Vietnam