Supraacciza la benzină a adus mai puţini bani la buget

(photos.com)

Măsura luată de autorităţi în ce priveşte supraacciza la benzină şi motorină nu a adus mai mulţi bani în bugetul statului, ci dimpotrivă, sumele de bani încasate au fost mai mici. Scumpirea carburanţilor i-a determinat pe posesorii de autoturisme să cumpere mai puţin combustibil.

În perioada 1 aprilie - sfârşitul lunii iunie, în bugetul statului au intrat numai 2,17 miliarde de lei de pe urma accizelor, inclusiv a supraccizei de 7 eurocenţi, anunţă Digi24. Cu trei luni înainte, încasările au fost cu peste 380 milioane de lei mai mari, fără să includă şi suprataxa pe carburanţi, reiese din datele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Scăderea sumelor colectate din accize s-a produs însă deoarece românii au fost nevoiţi să cumpere mai puţină benzină şi motorină. De fapt, din prima lună după ce a fost introdusă această suprataxă, benzinăriile au vândut cu 6,5% mai puţin faţă de martie.

Sebastian Lăzăroiu - O taxă inutilă

Marii transportatori ar fi avertizat Guvernul chiar înainte să fie aplicată acciza suplimentară că se vor orienta peste graniţă, unde preţurile sunt mai mici, pentru a alimenta cu combustibil. Din calculele acestora a reieşit că dacă reducerea consumului intern ar fi mai mare de 13,5%, s-ar anula practic plusul câştigat la buget de pe urma noii accize. Însă realitatea a fost chiar mai dramatică pentru că reducerea consumului intern a fost de peste 16%.

„Asta cu acciza la carburant e un nou exemplu ilustrativ despre cum se calculează impactul unor politici publice. Deci măreşti cu 7 cenţi acciza şi te aştepţi să ai încasări mai mari la buget. Fără să te gândeşti că: marii transportatori vor alimenta în afara ţării, acolo unde carburanţii sunt mai ieftini decât în România. Nicio grijă că unii vor face rost de facturi din România ca să îşi recupereze cei 4 cenţi la litru, pe care nici nu i-au plătit. Să vezi atunci gaură la buget!", a declarat în iunie Lăzăroiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie