Suprafaţa Pământului ascunde un ecosistem imens şi necunoscut până în prezent [video]


Peştera Son Doong, Vietnam
Peştera Son Doong, Vietnam (Oxalis)

Adâncimea şi temperatura medie a tuturor oceanelor planetei sunt de aproximativ 4 kilometri şi respectiv aproximativ 4 grade Celsius. Aici presiunea este atât de mare - creşte cu o atmosferă la fiecare zece metri adâncime - încât puţine organisme sunt capabile să supravieţuiască în condiţii extreme. În plus, domneşte un întuneric total, astfel încât radiaţia solară nu poate fi folosită ca sursă de energie. Din acest motiv, în astfel de ecosisteme se găsesc creaturi neobişnuite şi foarte ciudate.

Cu toate acestea, există organisme care trăiesc în condiţii şi mai extreme, sub suprafaţa Pământului, iar biomasa lor este între 245 şi 385 de ori mai mare decât cea a întregii omeniri, aşa cum reiese din informaţiile făcute publice de către Deep Carbon Observatory (DCO), o colaborare ştiinţifică de domeniu internaţional care ar putea fi esenţială pentru a înţelege mai bine originea vieţii.

Potrivit datelor furnizate, aceste forme de viaţă, în principal, bacterii şi Archaea, care sunt organisme extrem de primitive, formează o biosferă care se estimează că ar reprezenta 70% din comunitatea bacteriană de pe Pământ. Diversitatea genetică este egală sau mai mare decât cea a organismelor vii de pe suprafaţa Pământului şi până acum au rămas ascunse, potrivit experţilor reprezentând între 2.000 şi 2.300 de milioane de kilometri cubi.

Publicarea acestor informaţii a fost posibilă datorită activităţii a sute de cercetători de la DCO, desfăşurate timp de peste un deceniu. Aceştia au forat fundul mării până la 2,5 km adâncime, dar au luat, de asemenea, probe de viaţă de la peste 5 km adâncime în crusta continentală.

Oamenii de ştiinţă, cercetători la Universitatea din Tennessee şi Institute Woods Hole din Massachusetts, precum şi alte centre universitare, au găsit în acest ecosistem şi organisme eucariote - acestea au celule cu structură complexă, în care materialul genetic este localizat în nucleul sau nucleii celulelor - deşi subliniază că marea majoritate sunt bacterii şi Archaea (Arhee) cu cicluri de viaţă foarte diferite de cele ale restului organismelor vii. De fapt, în unele cazuri, unele dintre ele pot avea milioane de ani, ceea ce nu se întâmplă cu omologii lor de la suprafaţă.

„Cel mai ciudat lucru este faptul că unele dintre aceste microorganisme au mii de ani de viaţă, sunt active metabolic şi consumă mai puţină energie decât credem că este posibil pentru a supravieţui“, relatează microbiologul Karen Lloyd. De asemenea, expertul adaugă că, în profunzime, aceste microorganisme trăiesc mai mulţi ani. Între timp, Mitch Sogin de la Laboratorul de Biologie Marină de la Institute Woods Hole, spune că „explorarea subsolului profund este similar cu a explora jungla Amazonului“.

Una dintre cele mai importante constatări ale acestei descoperiri este faptul că aceste creaturi trăiesc într-un mediu nutritiv foarte slab, ceea ce le obligă să profite de forme de energie cum ar fi metan, hidrogen sau radiaţia naturală a uraniului şi alte elemente pentru a supravieţui.

În plus, strategia lor de viaţă diferă foarte mult de cea folosită de cele care trăiesc la suprafaţă, deoarece investesc cea mai mare parte a energiei lor doar pentru a rămâne în viaţă şi nu se îngrijorează prea mult de creştere.

Până în prezent, literatura ştiinţifică a raportat că există organisme capabile să trăiască în medii cu adevărat extreme, dar densitatea acestui ecosistem nu a fost niciodată estimată.