Surse: Adrian Năstase cumpără Insula Mare a Brăilei. Cu bani repatriaţi din China

Dacă pe vremuri Năstase aducea din China containere, pentru a-şi mobila casele, acum ex-premierul va aduce, potrivit unor surse, câteva sute de milioane de euro, pentru a-şi cumpăra pământ. Vreo 56.000 de hectare.
Adrian Năstase
Adrian Năstase (Epoch Times România)

Nu doar marii investitori străini îşi retrag banii din China răvăşită de haos financiar ci şi fostul premier al României, Adrian Năstase. Potrivit unor informaţii pe surse publicate de Secunda.tv, Năstase îşi repatriază parte din avere din China (ţară de unde veneau, cândva, şi containerele ce l-au băgat la puşcărie) şi urmează să cumpere nici mai mult nici mai puţin decât Insula Mare a Brăilei.

Tranzacţia va fi intermediată de un apropiat al familiei Năstase, Alexandru Bittner, celebru personaj al cărui nume apare şi în megadosarul de corupţie Microsoft.

Baronul Deltei, cum a fost poreclit Bittner după ce în perioada Năstase i-a fost concesionată aproape jumătate din Delta Dunării, ar urma să plătească firmei AGRICOST, SRL-ul care administrează cele 56.000 de ha din Insula Mare a Brăilei, suma de 300.000.000. de euro.

Secundatv aminteşte că acum 12 ani, Insula Mare a Brăilei a fost dată în concesiune (acum răposatului) Culiţă Târâţă, care o administra prin SC „TCE 3 Brazi” SRL. La finele lunii 2003, când „3 Brazi” înregistra datorii imense, activele cele mai importante ale societăţii au fost scoase la licitaţie în vederea vânzării. La licitaţia organizată la începutul anului 2004 a participat o singură societate, „Agricost” SRL, al cărei administrator, Constantin Duluţe era bun prieten cu Tărâţă.

Ulterior, „Agricost” a solicitat prin intermediul instanţei judecătoreşti concesionarea celor 56.000 de hectare şi, după procese îndelungate, la finalul lunii octombrie 2009, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis: ADS-ul trebuie să dea cele 56.000 ha în concesiune firmei „Agricost”.

Mai mult, ADS "a uitat" să ceară instanţei să precizeze ce suprafaţă de teren are dreptul de a concesiona firma „Agricost”, lucru ce era obligatoriu de făcut, iar redevenţa a fost stabilită la 607 kilograme de grâu la hectar, pentru cele 56.000 de ha, redevenţă mult sub preţul pieţei. Convenabil, Duluţe a semnat contratul de concesiune abia în 2012, păgubind statul cu 16 milioane de euro, reprezentând contravaloarea redevenţei neplătite pe trei ani.

Tot despre Duluţe, Secunda TV scrie că acesta a fost anchetat de procurorii DNA, în decembrie 2005, într-un dosar în care se constituia parte învinuită, fiind acuzat că a dat un tun imobiliar de peste 40 de milioane de euro.

Revenind la Adrian Năstase şi banii pe care acesta şi i-ar repatria din China, reamintim că ţara asiatică pentru care atât Năstase, cât şi protejatul său, fostul premier Victor Ponta, au o reală afinitate (dovadă că în 2015 mai tot ce era proiect energetic major era pus pe tavă regimului de la Beijing), se scaldă în ape tot mai periculoase, în special în condiţiile în care a fost nevoită să devalorizeze yuanul. Pe 8 ianuarie a.c., moneda Chinei ajunsese la cel mai scăzut nivel din 2011 încoace. Investitorii au devenit tot mai atenţi şi se îndepărtează de yuani cât pot de repede, pentru a nu-şi pierde banii. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.

Potrivit specialiştilor, Beijingul se confruntă cu “o semnificativă criză internă a datoriilor” şi, din acest motiv, cetăţenii chinezi şi investitorii internaţionali îşi scot banii din ţară. Printre ei, şi fostul nostru premier.