Surse. Cum răspunde Guvernul cererilor Străzii: Va adopta una dintre OUG-urile-elefant. Alta merge în Parlament

În jur de 100.000 de români au protestat în stradă cerând Guvernului să nu adopte ordonanţele-elefant. Urmarea? Ordonanţa vizând dezincriminarea mascată a abuzului în serviciu şi conflictului de interese ar urma să fie adoptată miercuri de Guvern în timp ce legea graţierii ar merge la Parlament.
Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu
Liviu Dragnea si Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)

Proiectul de ordonanţă care va schimba politica penală a României în materie de infracţiuni de serviciu - desigur, în favoarea infractorului - urmează să fie adoptat cel mai probabil, miercuri, în şedinţa de Guvern, au confirmat pentru Hotnews surse politice. În ceea ce priveşte graţierea, această măsură va fi inclusă într-un proiect de lege trimis spre dezbatere Parlamentului, au precizat sursele.

Reamintim că cele două proiecte de ordonanţă au stârnit o revoltă vie în rândul românilor, modificările Codului Penal vizate de alianţa PSD/ALDE având drept consecinţă directă dezincriminarea aproape totală a infracţiunilor de serviciu în favoarea celor care au făcut şi fac şvaiţer bugetul public în timp ce OUG-ul graţierii ar urma sa scoată mai repede de după gratii, de-a valma, corupţi, violator, pedofili. Se pare însă că în urma masivelor proteste stradale declanşate de românii nemulţumiţi, a numeroaselor luări de poziţie atât a instituţiilor anticorupţie cât şi a unor foruri europene şi a unei dezbateri tumultoase organizate ieri la Ministerul Justiţiei, OUG-ul privind modificările Codului Penal a suferit anumite modificări.

Astfel, potrivit surselor Hotnews, din proiectul de OUG ce ar urma să fie adoptat mâine, a fost eliminată condiţia plângerii prealabile a instituţiei pentru ca fapta de abuz în serviciu să constituie infracţiune, iar pragul prejudiciului pentru această infracţiune, stabilit iniţial la 200 de mii de lei a fost scăzut.

"Nu este clar dacă a scăzut sub 100.000 de lei, sumă la care se ridică prejudiciul în dosarul lui Dragnea.", scrie Hotnews

Merită reamintit că la dezbaterile organizate ieri la Ministerul Justiţiei, mulţi specialişti şi cetăţeni i-au cerut ministrului să retragă cele două ordonanţele, explicând pertinent şi argumentat că acestea - în forma actuală - ar duce la scăparea de pedepse a unor politicieni ca Ion Iliescu, Liviu Dragnea şi alţii asemenea lor, i-ar scoate de după gratii mai devreme pe torţionari precum Vişinescu şi vor da liber la jaf din banul public fără ca jefuitorii să poată fi pedepsiţi.

După dezbatere, Iordache a promis că nu va elibera violatori, ucigaşi, pedofili şi că de cele două OUG-uri nu vor beneficia politicieni. Rămâne de văzut dacă îşi va ţine promisiunea, în condiţiile în care, proaspăt numit la minister, Iordache promitea şi că nu va aduce modificări Codului Penal fără consultarea magistraţilor şi instituţiilor anticorupţie, promisiune pe care a încălcat-o la scurt timp după ce a făcut-o.