Surse interne: Conducerea Chinei măcinată de conflicte. Biroul Politic devine scena conflictelor

La o întrunire internă la vârf, conducerea Chinei s-a văzut în imposibilitatea de a ajunge la un consens în ceea ce priveşte stabilirea personalului următorului Birou Politic începând cu 2017, conform unor surse interne exclusiv pentru EpochTimes. Motivul este lupta pentru putere dintre şeful statului Xi şi adversarii săi politici.
Fotografie simbol
Fotografie simbol (Foto: Feng Li/Getty Images – Epoch Times Germania)

Conferinţa secretă din staţiunea Beidaihe, comparabilă, ca însemnătate, cu reuniunile Grupului Bilderberg, s-a sfârşit. La reuniunile Beidaihe se stabileşte, de obicei, linia Partidului pentru subiecte sensibile şi dificil de administrat, sau pentru viitoare planuri cincinale.

Reuniunea de anul acesta a fost deosebit de importantă, pentru că în cadrul ei ar fi trebuit anunţată alegerea succesorului preşedintelui Xi Jinping la tronul Dinastiei Roşii. Cu toate acestea, de câteva luni, Xi Jinping dă semnale şocante pentru Partidul Comunist Chinez, arătându-se înteresat de modificarea procesului de succesiune, prin organizarea de alegeri.

Un alt lucru neobişnuit pentru perioada de după conferinţă este şirul nesfârşit de politruci comunişti de vârf care apar la televiziuni.

Surse interne au precizat în exclusivitate pentru Epoch Times, că în cadrul întâlnirii de la Beidaihe nu s-a ajuns la niciun rezultat: consensul necesar constituirii viitorului Birou Politic Permanent nu a putut fi obţinut.

Partidul Comunist al Chinei guvernează prin intermediul planurilor cincinale, iar 2017 constituie începutul unei noi etape. Deja de pe acum ar trebui făcuţi cunoscuţi primii 7 oameni ai puterii, care vor deţine frâiele guvernării pentru următorii cinci ani.

Dar datorită unor conflicte de nedepăşit, acest lucru nu a reuşit, conform unor surse interne. Singurul lucru stabilit este un al doilea mandat pentru Xi Jinping ca şef al statului, ceea ce nu reprezintă vreo surpriză.

Lupta pentru putere escaladează

Conflictul din timpul Sesiunii Secrete s-ar fi derulat între cele 2 aripi ale Partidului Comunist: tabăra moderată grupată în jurul lui Xi Jinping şi linia dură coagulată în jurul fostului dictator comunist Jiang Zemin.

Jiang Zemin nu a participat la întrunire, ci a fost reprezentat prin ministrul Propagandei, Liu Yunshan.

Surse interne au declarat pentru Epoch Times că fostul dictator comunist, liderul unui grup obscur de putere din sânul Partidului Comunist numit banda din Shanghai s-ar fi aflat în semi-arest la domiciliu de câteva luni. Banda din Shanghai a ajuns pe radarul preşedintelui Xi Jinping la scurt timp (2013) după preluarea puterii de către acesta, deoarece ar fi organizat lovituri de stat la adresa noii conduceri. Răspunsul lui Xi Jinping a fost organizarea unei campanii de aşa-numită anti-corupţie - de fapt un proces de epurare politică din cadrul Partidului, care ţintea către membrii bandei din Shanghai.

Istoricul Xin Ziling, expert în istoria Partidului Comunist a ajuns la concluzia că în ciuda acestor evoluţii, Xi Jinping şi-a consolidat puterea. Acesta a spus: ”Semnificaţia Conferinţei de la Beidaihe s-a schimbat. Tradiţional această conferinţă prezenta o importantă enormă pentru viaţă politică a Chinei, ea urmând un program strict. În zilele de azi, ea a devenit mai mult o vacanţă unde sunt schimbate cadrele. Conferinţa nu mai are acel rol decizional absolut.”

Xi Jinping a reuşit să reducă însemnătatea Conferinţei de la Beidaihe şi în acelaşi timp a reuşit să acapareze suficientă putere încât să hotărască cine participă şi cine nu - lucru care nu s-a mai întâmplat de pe vremea lui Deng Xiaoping. Asta demonstrează faptul că în momentul de faţă, şeful statului este suficient de bine ancorat din punct de vedere politic, mai bine decât înainte.

În afara de ţinta evidentă (Jiang Zemin) a campaniei de epurare pornită de Xi Jinping, următorul pas al dezintegrării bandei din Shanghai este atacarea lui Zeng Qinhong, un fost premier aflat în slujba lui Jiang Zemin.

Fostul şef de stat Jiang şi fostul premier Zeng sunt cei mai puternici dintre vechii adversari ai taberei lui Xi. Prin intermediul adepţilor lor, ei au blocat reformele esenţiale spre care tinde Xi în China, avansând în schimb un control al elitelor super corupte.

Din partea membrilor bandei din Shanghai sunt de aşteptat în continuare tentative de puci, dă de înţeles istoricul. Asta se poate vedea şi din apelurile mediatizate ale lui Xi Jinping, care transmite că o posibilă tentativă de puci trebuie cu orice preţ împiedicată în China.

Faptul că astfel de rapoarte au circulat intens pe Internet cu precădere în perioada riscantă a derulării Conferinţei Beidaihe demonstrează existenţa unui potenţial de organizare a unui nou puci. ”Jiang şi Zeng nu vor mai reuşi în mod oficial să producă mişcări mari, dar sunt posibile incidente. Acesta este semnalul transmis de Xi, care observă situaţia cu mare acurateţe pentru a înţelege de la ce persoane ar putea origina o tentativă de puci”, spune analistul.

Pe 15 august trebuia terminată "restructurarea" armatei - aşa cum este numit procesul prin care Xi Jinping curăţă conducerea armatei de generalii fideli aripii dure.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe