Surse: John Bolton ar propune ieşirea SUA din tratatul INF încheiat cu Rusia

John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională
John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională (AFP/Getty Images)

John Bolton, cel de-al treilea consilier pentru securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump, a făcut o recomandare oficială pentru retragerea Statelor Unite din Tratatul privind Forţele Nucleare de Rază Intermediară din 1987 (INF), conform unor surse care au fost informate despre iniţiativă şi au fost citate de publicaţia The Guardian.

Se pare că Bolton ar fi afirmat că Rusia încalcă tratatul prin dezvoltarea unei noi rachete de croazieră.

Nici Casa Albă şi nici John Bolton nu au comentat încă pe marginea acestei chestiuni.

Săptămâna aceasta, SUA a pus la curent aliaţii europeni în legătură cu mişcarea propusă, provocând nelinişte în rândul oficialilor britanici, printre alţii. Aceştia privesc INF ca fiind un instrument crucial de control al armelor, în condiţiile în care tratatul a însemnat sfârşitul unui impas nuclear ameninţător în anii 1980.

SUA susţine că Rusia încalcă acum tratatul, citând dezvoltarea şi desfăşurarea unei rachete de croazieră cu lansare terestră, cunoscută sub numele de 9M729.

Moscova insistă că racheta nu încalcă restricţiile privind raza de acţiune, aşa cum sunt stipulate de către INF, şi a declarat că, în schimb, un sistem de apărare antirachetă american amplasat în estul Europei împotriva unei potenţiale ameninţări iraniene ar putea fi adaptat pentru a lansa rachete ofensive cu rază medie asupra Rusiei.

Între timp, Evaluarea Situaţiei Nucleare, un raport publicat în luna februarie de către administraţia Trump, a cerut ca SUA să facă cercetări cu privire la propriile rachete de rază medie cu lansare terestră cu scopul de a presa Moscova să respecte în întregime INF. Totuşi, raportul nu a recomandat ca SUA să iasă din tratat pe moment.

Se preconiza ca întâlnirea lui Bolton cu omologul său rus, Nikolai Patruşev, de la Geneva, din luna august, să finalizeze dialogul, însă Bolton se pare că l-a blocat. El urmează să meargă la Moscova săptămâna viitoare, unde s-ar putea întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin, conform Kremlinului.