Suspansul continuă pentru Elena Udrea. Sentinţa în dosarul Gala Bute, amânată

La ultimul termen al dosarului în care este acuzată de numeroase infracţiuni, Udrea se declara optimistă, susţinând că se aşteaptă să fie achitată. Pe de altă parte, procurorii au cerut pedeapsă exemplară pentru ea. Libertatea sau închisoare? Răspunsul urma să vină azi, însă judecătorii au amânat pronunţarea sentinţei.
Elena Udrea
Elena Udrea (Eugen Horoiu/Epoch Times România)

UPDATE: Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au amânat pentru data 28 martie pronunţarea sentinţei în dosarul "Gala Bute."

* * *

Judecătorii Înaltei Curţi ar putea pronunţa astăzi sentinţa în dosarul Gala Bute, dosar în care Elena Udrea este judecată pentru luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale.

Sentinţa pe care este de aşteptat ca magistraţii să o pronunţe luni nu este definitivă şi va putea fi atacată atât de Udrea cât şi de procurori.

Reamintim că la ultimul termen al procesului, procurorul DNA a cerut pedepse exemplare atât pentru Elena Udrea cât şi pentru fostul ministru al Economiei. Dacă judecătorul va merge pe mâna DNA, pe Udrea ar putea-o aştepta 20 de ani de închisoare.

Dosarul

Procurorii o acuză pe Elena Udrea că, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate acesteia (Ştefan Lungu, Ana-Maria Topoliceanu, Gheorghe Nastasia şi Breazu Tudor Liberiu) au primit, cu ştiinţa Elenei Udrea, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale, pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de minister. Sumele obţinute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta, respectiv organizaţia Bucureşti a PDL şi a lui Rudel Obreja, organizatorul Galei Bute.

Udrea mai este acuzată că şi-a exercitat atribuţiile în mod nelegal şi a determinat alţi funcţionari din cadrul ministerului să îşi încalce atribuţiile, cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la Gala Bute, prejudiciind bugetul ministerului şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.

Potrivit procurorilor, Ion Ariton, în calitate de ministru al Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, s-a alăturat demersului prin care se urmărea crearea unui folos necuvenit lui Rudel Obreja cu prilejul organizării galei de box menţionate şi a determinat reprezentanţii mai multor companii din subordinea ministerului să realizeze sponsorizări într-o modalitate interzisă de lege.

"În cursul anului 2010, ministrul Udrea Elena Gabriela a primit în mod indirect, pentru sine şi pentru altul, prin intermediul lui Lungu Ştefan, foloase materiale de la Gărdean Adrian şi Gărdean Miron, pentru a asigura finanţarea la timp a unor contracte de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. cu mai multe unităţi administrativ teritoriale în cadrul programului „Schi pentru România”.

La datele de 24.08.2010 şi 20.12.2010, mituitorii au dispus transferul sumei totale de 695.367,06 lei în patrimoniul unei societăţi controlate de inculpatul Lungu Ştefan, prin intermediul mai multor contracte fictive de achiziţie. Suma menţionată reprezintă 10% din valoarea plăţilor efectuate de minister către UAT Cavnic şi UAT Borsec în contul lucrărilor efectuate de S.C. Termogaz Company S.A", arăta DNA.

De asemenea, în perioada 2010 – 2011, Udrea, împreună cu Ana-Maria Topoliceanu, directorul Companiei Naţionale de Investiţii, au primit o sumă de aproximativ 300.000 lei de la Dragoş Marius Botoroagă, administratorul S.C. Consmin S.A., pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menţionată în baza contractelor încheiate cu Compania Naţională de Investiţii.

După ce Compania Naţională de Investiţii realiza plăţile către S.C. Consmin S.A. pentru lucrările efectuate, Dragoş Botoroagă dispunea transferul a 10% din suma încasată către societatea controlată de Lungu Ştefan, S.C. Last Time Studio S.R.L., în baza unor contracte de consultanţă fictive. În acest mod, s-au realizat 5 plăţi, în valoare totală de 335.486 lei.

La rândul său, Ştefan Lungu dădea banii primiţi lui Tudor Breazu, persoană apropiată atât de Udrea cât şi de Topoliceanu. Plăţile se realizau fie în numerar, fie prin intermediul societăţii S.C. Ekaton Consulting S.R.L. administrată de Breazu, în baza altor contracte fictive de consultanţă. În acest mod, s-au realizat 4 transferuri bancare în valoare totală de 209.762 lei şi o plată în numerar de aproximativ 90.000 lei, mai arată procurorii.

De asemenea, în cursul anului 2011, Elena Udrea a cerut şi a primit de la Adrian Gărdean, direct şi indirect, foloase materiale în valoare de 10% din plăţile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. şi S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., în schimbul garanţiei că finanţările vor fi aprobate la timp.

În februarie 2011, Udrea i-a cerut lui Adrian Gărdean ca din sumele primite de la minister să facă mai multe „sponsorizări”, transmiţându-i că trebuie să discute detaliile cu Gheorghe Nastasia, secretarul general al ministerului. Ulterior, Elena Udrea i-a cerut lui Gheorghe Nastasia să îi comunice lui Gărdean că suma solicitată este în cuantum de 10% din valoarea plăţilor efectuate şi care urmau să fie efectuate în cursul anului 2011.

Ca urmare a acestei solicitări, în vara anului 2011, Gărdean i-a înmânat 200.000 de euro lui Ştefan Lungu, care i-a predat lui Nastasia Gheorghe, însă banii au fost restituiţi de acesta după o zi, invocând riscul ca fapta să fie denunţată organelor de urmărire penală.

În data de 06.10.2011, Adrian Gărdean a remis suma de 900.000 euro în numerar lui Gheorghe Nastasia, în contul încasărilor care urmau să fie realizate de S.C. Termogaz Company S.A. şi de S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Cu acelaşi prilej, Nastasia Gheorghe i-a transmis lui Gărdean Adrian, la cererea Elenei Udrea, că suma remisă nu acoperea procentajul solicitat de ministru, având în vedere valoarea totală a plăţilor care urmau să fie efectuate către cele două societăţi, iar pentru diferenţă i-a cerut virarea sumei de 3.000.000 lei în conturile unei societăţi controlate de Rudel Obreja.

Suma de 900.000 euro a fost predată de Nastasia ministrului Udrea, iar diferenţa de 3.000.000 lei a fost transferată de S.C. Termogaz Company S.A. în contul S.C. Europlus Computers S.R.L. la data de 28.12.2011, în baza unui contract fictiv de publicitate.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne