Suspect în atacul mortal din Noua Zeelandă acuzat oficial de crimă

Brenton Tarrant în tribunalul districtual din Christchurch, Noua Zeelandă, 16 martie 2019
Brenton Tarrant în tribunalul districtual din Christchurch, Noua Zeelandă, 16 martie 2019 (Getty Images)

Un bărbat australian în vârstă de 28 de ani, suspectat de implicare în atacul fatal desfăşurat vineri asupra a două moschei din Noua Zeelandă, a fost adus, sâmbătă, încătuşat, la prima înfăţişare în instanţă, pentru a i se aduce la cunoştinţă acuzaţiile formulate împotriva sa, potrivit RFE/RL.

Brenton Tarrant a fost acuzat de crimă de o instanţă a oraşului Christchurch, unde a avut loc tragedia.

Tarrant nu a manifestat nicio emoţie în timp ce i se citeau acuzaţiile care i se aduc. Judecătorul a afirmat că „este rezonabil să presupunem” că vor fi anunţate şi alte acuzaţii.

Suspectul nu a cerut să fie eliberat pe cauţiune şi s-a decis ca acesta să rămână în spatele gratiilor până la următoarea sa apariţie în instanţă, programată pentru 5 aprilie.

Noua Zeelandă se află sâmbătă în doliu, la o zi după ce 49 de persoane au fost ucise şi alte aproximativ 40 au fost rănite în atacul sângeros din Christchurch.

Premierul neozeelandez Jacinda Arden a declarat că este una dintre „cele mai întunecate zile” al ţării sale.

Suspectul, considerat a fi un susţinător al supremaţiei albilor, a transmis în direct atacul cu ajutorul unei camere montate pe cap şi a postat un manifest care a inclus lozinci anti-musulmane.

Bărbatul, înarmat cu cel puţin cinci pistoale, a năvălit în moscheea Masjid Al Noord din centrul oraşului şi a deschis focul în timpul rugăciunilor de amiază.

Se crede că el a fugit de la faţa locului şi s-a deplasat cu maşina la moscheea Linwood Masjid, unde a împuşcat mortal alte persoane.

„Persoanele rănite variază de la copii mici până la vârstnici. Acestea includ bărbaţi, femei şi copii şi erau printre cei care au fost ucişi şi răniţi”, a adăugat premierul.

Poliţia a declarat că presupusul atacator a fost arestat la aproximativ 36 de minute după atac, într-o maşină în care se aflau dispozitive explozibile improvizate.

Alte două persoane sunt de asemenea reţinute în legătură cu atacul armat, însă nu au fost publicate detalii privind ce rol ar fi avut în această tragedie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe