Sute de imigranţi au fugit dintr-un centru de primire ungar. Poliţia pe urmele lor

Lagăr pentru refugiaţi în Ungaria, la Bicske lângă Budapesta
Lagăr pentru refugiaţi în Ungaria, la Bicske lângă Budapesta (Matt Cardy/Getty Images)

Aproximativ 300 de imigranţi au fugit vineri dintr-un centru de primire din oraşul ungar Roszke, situat în apropiere de frontiera cu Serbia. În acelaşi timp, alte câteva sute de persoane au plecat pe jos din Budapesta, încercând să ajungă în Austria sau Germania.

Poliţia a declarat că i-a urmărit pe fugari şi a oprit traficul pe autostrada din apropierea centrului de primire, adăugând că este foarte posibil ca ceilalţi 2.300 de imigranţi care încă se află în centru să încerce de asemenea să fugă, conform Reuters.

În Budapesta, legiuitorii au luat măsuri pentru a modifica legile privind imigrarea, închizând practic graniţa sudică a ţării în faţa valului de imigranţi (mulţi dintre ei fugiţi din cauza războiului sirian). Aceştia au votat în privinţa creării unor “zone de tranzit”, unde cei care caută azil vor putea fi reţinuţi cât timp le sunt procesate cererile. În cazul în care cererile lor vor fi respinse, atunci acele persoane vor putea fi deportate.

Guvernul premierului Viktor Orban a promis că va prelua controlul asupra celei mai grave crize a imigraţiei din Europa de la războaiele iugoslave din anii 1990, ţara sa închizându-se în faţa unui flux de imigranţi care a depăşit cifra de 140.000 în acest an.

Ungaria a devenit un punct fierbinte în această criză deoarece este principalul punct de intrare în Uniunea Europeană pentru imigranţii care traversează peninsula Balcanică încercând să ajungă la ţările mai bogate şi mai generoase din nord şi vest, în special în Germania.

Dar atitudinea dură a Budapestei a produs scene de haos şi disperare în această săptămână: vineri, sute de imigranţi şi-au petrecut cea de-a doua zi blocaţi într-un tren la vest de Budapesta, cerând un pasaj liber către Germania şi refuzând să accepte cerinţele forţelor de ordine de a coborî din tren şi de a se îndrepta spre cel mai apropiat centru de primire.

În Budapesta, câteva sute de imigranţi dintre cei cca1.000 care au campat în aer liber în gara Keleti au pornit pe jos prin capitală, susţinând că vor merge până în Austria, după ce Ungaria a anulat în această săptămână toate trenurile internaţionale către vestul Europei.

În mod normal, Uniunea Europeană permite libera deplasare în spaţiul Schengen, format din 26 de ţări, dar regulile sale impun ca persoanele care caută azil să se înregistreze în prima ţară în care sosesc şi să rămână acolo până când le sunt procesate cererile.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe