Sute de mii de persoane mărşăluiesc în Londra pentru a vota termenii Brexitului

Sute de mii de persoane au ieşit sâmbătă pe străzile Londrei cerând un vot public privind termenii acordului pentru Brexit. Premierul britanic Theresa May a exclus în repetate rânduri un alt referendum.
Marş pentru organizarea unui referendum privind termenii Brexitului, Londra, 20 octombrie 2018
Marş pentru organizarea unui referendum privind termenii Brexitului, Londra, 20 octombrie 2018 (Getty Images)

Organizatorii Marşului Votul Poporului (People's Vote March) au susţinut că 700.000 de manifestanţi au mărşăluit sâmbătă în centrul Londrei pentru a cere un al doilea referendum pe tema Brexitului.

Totodată, organizatorii şi participanţii la eveniment şi-au exprimat îngrijorarea că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu se aseamănă deloc cu Brexitul prezentat înaintea referendumului din 2016, precizează Deutsche Welle.

În cadrul referendumului de acum doi ani, aproximativ 52% dintre alegători au susţinut Brexitul. Prezenţa la vot a fost de peste 70% dintre cei 46,5 milioane de alegători înregistraţi.

Britanicii care cer un al doilea referendum susţin că, deşi o mică majoritate a votat în 2016 pentru ieşirea Marii Britanii din blocul european, ei nu au votat pentru termenii aşa-zisului divorţ.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, unul dintre politicienii care a participat la marşul de sâmbătă, a afirmat că evenimentul este un “moment istoric în democraţia noastră”.

Pe fondul neînţelegerilor din sânul guvernului conservator divizat al premierului Theresa May, există temeri că Marea Britanie ar putea ieşi din UE fără să se încheie un acord pe probleme importante. Un Brexit fără un acord ar putea crea haos la frontiere şi în economie.

Totuşi, May speră că va putea negocia un acord cu UE. Termenii acordului probabil vor fi ratificaţi de Parlamentul britanic, însă organizatorii marşului consideră că cetăţenii ar trebui să aibă cuvântul final.

Sondajele de opinie sugerează un sprijin tot mai mare pentru un alt referendum, însă premierul britanic a exclus în repetate rânduri un al doilea vot.

"Nu va exista un al doilea referendum. Oamenii au votat şi acest guvern îl va pune în aplicare”, a precizat May.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe