Sute de mii de venezueleni protestează împotriva preşedintelui Maduro

Sute de mii de manifestanţi au ieşit pe străzile din Venezuela cerând un referendum pentru înlăturarea de la putere a preşedintelui Nicolas Maduro. Zeci de persoane au fost rănite în ciocnirile cu poliţia.
Demostraţii împotriva preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, 26 octombrie 2016 în Caracas
Demostraţii împotriva preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, 26 octombrie 2016 în Caracas (FEDERICO PARRA/AFP/Getty Images)

Sute de mii de manifestanţi au mărşăluit miercuri pe străzile din toată Venezuela, furioşi din cauza încercărilor permanente ale preşedintelui socialist Nicolas Maduro de a rămâne la putere. Grupurile din opoziţie au estimat numărul manifestanţilor la 1,2 milioane şi au anunţat o grevă generală de 12 ore pentru ziua de vineri în toată ţara.

Peste 120 de persoane au fost rănite şi 147 au fost arestate, a declarat liderul opoziţiei Henrique Capriles. Printre răniţi s-au aflat şi trei persoane împuşcate în oraşul nord-vestic Maracaibo, a declarat jurnaliştilor un reprezentant al opoziţiei. Un poliţist a murit după ce a fost împuşcat miercuri noaptea în sud-vestul Caracasului. Poliţia nu a făcut o asociere între moartea ofiţerului de poliţie şi manifestanţi.

Grupurile din opoziţie au organizat protestele de miercuri în oraşele importante ale ţării, după lansarea, marţi, a unui proces politic împotriva lui Maduro în sesiunea Adunării Naţionale. Opoziţia l-a acuzat pe preşedintele venezuelean că se transformă într-un dictator şi că se foloseşte de autorităţile judiciare şi electorale care i se supun pentru a opri un referendum propus pentru înlăturarea sa de la putere.

Susţinătorii opoziţiei au inundat numeroase pieţe şi magistrale în capitala Caracas, blocând zone cheie ale oraşului. Dar blocajele rutiere au împiedicat unii manifestanţi să pătrundă în capitală, deoarece staţiile de metrou au fost de asemenea închise.

Protestele s-au transformat într-un test-cheie de rezistenţă pentru Maduro, în condiţiile în care o criză politică şi economică acută destabilizează naţiunea bogată în petrol, fiind puternic lovită de scăderea masivă a preţurilor la petrol.

Venezuela a ajuns deja într-o situaţie foarte grea, în care oamenii trebuie să stea la cozi timp de câteva ore pentru a-şi putea cumpăra diverse produse, în cazul în care acestea sunt disponibile. Altfel ei trebuie să apeleze la piaţa neagră, unde preţurile sunt mult mai ridicate, sau să recurgă la măsuri mai disperate precum braconaj, tâlhării şi jafuri.

Unii venezueleni au călătorit până la graniţele cu Brazilia şi Columbia doar pentru a cumpăra alimente şi diverse produse de bază care se găsesc cu greu în propria lor ţară. Viaţa normală a fost distrusă şi ţara este bântuită de foamete, subnutriţie şi violenţă.

Maduro a convocat miercuri o şedinţă a Consiliului Naţional al Apărării, care include oficiali de top precum miniştri ai apărării şi securităţii. Cu o zi înainte, ministrul Apărării şi şef al serviciilor armate Vladimir Padrino şi-a declarat loialitatea necondiţionată pentru preşedintele ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe