Sute de studenţi spanioli nevoiţi să elibereze dormitoarele pentru imigranţii de pe Aquarius

Nava Aquarius intră în portul din Valencia, Spania, 17 iunie 2018.
Nava Aquarius intră în portul din Valencia, Spania, 17 iunie 2018. (Jose Jordan/AFP/Getty Images)

Decizia guvernului spaniol de a primi în portul Valencia o navă cu peste 600 de imigranţi, căreia i s-a refuzat permisiunea de a andoca în Italia şi Malta, a avut consecinţe neplăcute pentru un grup de studenţi din oraşul Alicante, cărora li s-a cerut miercuri să îşi părăsească dormitoarele într-un interval de 24 de ore pentru a face loc refugiaţilor.

Premierul socialist spaniol Pedro Sanchez a acceptat să găzduiască imigranţii de pe nava Aquarius, proveniţi din Africa Subsahariană, care au fost salvaţi din ambarcaţiuni şubrede în Mediterană, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge. După ce a declarat că “s-au încheiat vremurile cele bune pentru persoanele care intră ilegal” în Italia, noul guvern populist al ţării a blocat nava Aquarius să andocheze în porturile sale şi a cerut ţării vecine, Malta, să accepte imigranţii. Dar Malta a refuzat de asemenea să primească nava, forţând Spania şi noul guvern de stânga să intervină.

Acum, câteva sute de studenţi, care plătesc 750 de euro pe lună pentru a locui în dormitorul La Florida din Alicante, trebuie să plece din camerele lor pentru a face loc unor imigranţii sosiţi duminică în Spania, respectiv copii cu vârste între 12 şi 17 ani. Autorităţile au explicat că evacuarea este necesară ţinând cont de “situaţia de urgenţă” provocată de sosirea imigranţilor.

Mama unui student a declarat presei locale că studenţilor li s-a cerut să plece deoarece refugiaţii au “multe boli” şi pot prezenta un “risc pentru sănătate”. Şi, în timp ce studenţii au afirmat că, deşi “nu se opun să fie ajutaţi cei care au nevoie”, aceştia se întreabă cum îşi vor putea termina studiile.

Guvernul spaniol a asigurat organizaţiile media că va acoperi cheltuielile studenţilor şi vor fi găzduiţi în alte locaţii.

Situaţia s-ar putea complica şi mai mult, înttrucât Italia a refuzat să primească în porturile sale alte două ambarcaţiuni cu imigranţi, care navighează sub pavilion olandez şi care acum se află în largul coastei libiene. Acest lucru înseamnă că este posibil ca un număr suplimentar de imigranţi să se îndrepte curând spre Spania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe