Sute de victime şi şapte suspecţi, audiaţi în dosarul Mineriadei

Sute de victime şi şapte suspecţi, printre care şi fostul preşedinte Ion Iliescu, au fost deja auditaţi în dosarul Mineriadei.
Mineri la mineriadă în Bucureşti
Mineri la mineriadă în Bucureşti (Epoch Times România)

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat vineri, în cadrul unui comunicat de presă, progresul făcut de procurori în dosarul "Mineriada 13 – 15 iunie 1990".

"În cauza cunoscută generic sub denumirea "Mineriada 13 – 15 iunie 1990", procurori militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au derulat, în perioada 15.02. – 07.07.2016, o serie de acte procedurale, după cum urmează: au fost audiaţi 7 suspecţi [printre care şi Ion Iliescu - n.r.], 455 persoane vătămate, părţi civile şi succesori ai acestora, precum şi 18 martori, fiind programate audieri până la finele lunii iulie 2016.

Totodată, s-a efectuat continuarea analizării probatoriului în vederea completării acestuia, fiind derulate o serie de activităţi specifice. De asemenea, au fost efectuate verificări în baza de date asupra a circa 1.000 de persoane, fiind emise în total un număr de 850 de citaţii", se arată în comunicatul citat.

Dosarul Mineriadei

Procurorii au probe din care reiese că în ziua de 11.06.1990 a avut loc o şedintă de guvern prezidată de Petre Roman, lărgită cu prezenţa preşedintelui Ion Iliescu, care a cerut "deblocarea Pieţii Universităţii", urmată de o a doua, în data de 12.06.1990, la sediul Ministerului de Interne - şedinţă la care au luat parte Chiţac, Diamandescu, Măgureanu etc. Ordinele dispuse s-au aplicat în 13 iunie, când forţe ale Ministerului de Interne şi ale SRI, spun procurorii, au atacat sistematic populaţia.

"În zilele de 11-12.06.1990, Ion Iliescu, în calitate de preşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN), împreună cu civil Roman Petre, civil Măgureanu Virgil, civil Voiculescu Gelu-Voican, civil Dumitru S. Nicolae, general (rez.) Chiţac Mihai, general-maior (rez.) Diamandescu Corneliu, general maior (rez.) Florescu Mugurel şi alţii, a decis reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, în baza acestei hotărâri fiind declanşat, în dimineaţă zilei de 13.06.1990, un atac asupra unei populaţii civile, la care au participat forţele militare ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale şi Serviciului Român de Informaţii, atac soldat cu decesul a patru persoane şi rănirea a altor 18 prin împuşcare, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 270 de persoane".

Dosarul Mineriadei a apărut în 1997, în urma unei plângeri a Asociaţiei Victimelor Mineriadelor care a depus plângeri nominale împotriva civililor şi militarilor implicaţi. Reamintim că la Mineriada din iunie 1990 armata a fost dotată cu muniţie de război, din ordinul lui Ion Iliescu, potrivit martorilor, iar 4 persoane au fost ucise prin împuşcare şi 18 rănite.

Sesizările AVMR au făcut obiectul dosarului 315/P, încadrarea din solicitare fiind de genocid şi rele tratamente. Ulterior, cum în dosar erau implicaţi şi militari, cauza a fost declinată la Parchetul Militar, dosarul primind numărul 160 P/1997. La acesta s-au conexat ulterior alte 69 de dosare aflate pe rolul parchetelor din Bucureşti.

De acest dosar s-a ocupat iniţial colonelul Popov. Echipa acestuia a audiat circa 1000 de părţi vătămate dar, cu puţin timp înainte ca principalii vinovaţi să fie puşi sub acuzare, Popov şi oamenii lui au fost mutaţi pe dosarul Ţigareta 2.

Ulterior, dosarul a ajuns pe mâna lui Dan Voinea. Potrivit preşedintelui AVMR, Viorel Ene, Voinea a cerut să fie făcut general, ceea ce s-a şi întâmplat, după care a dat NUP dosarului, susţinând că nu există fapta.

După un an de plângeri, proteste, şi audienţe la preşedintele Emil Constantinescu, dosarul a fost redeschis, ajungând însă tot la Dan Voinea care a reluat audierile.

Potrivit lui Ene, singurul lucru bun care s-a întâmplat în perioada cât dosarul a fost instrumentat de echipa lui Voinea este faptul că procurorul Vasile Duană a trimis în judecată pe cei ce au dat ordin să se tragă în populaţie, în frunte cu Chiţac. Ion Iliescu era primul pe lista celor care ar fi trebuit trimişi în judecată, dar, potrivit preşedintelui AVRM, Voinea l-a tăiat de pe listă. Finalmente, dosarul a stat în instanţă 3-4 ani după care s-a întors înapoi la Voinea, unde a stat până anul trecut.

În 2007, dosarul, care între timp a fost spart în 4, a primit NUP de la procurorul Ion Slăvoiu, pe încadrările făcute de Voinea în dosar, respectiv subminare a puterii de stat. Cu alte cuvinte, Iliescu şi-ar fi subminat singur puterea. Cauza a fost redeschisă 25 de ani de la evenimentele care au aruncat ţara în haos.

Cercetările în cazul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990 au fost, astfel, reluate după 25 de ani de la evenimente, însă potrivit AVMR dosarul este redeschis doar parţial, procurorii care au anchetat persoanele reţinute ilegal la Băneasa şi Măgurele nefiind puse încă sub acuzare. AVMR a fost în două audienţe la noul procuror general, a trimis numeroase scrisori deschise inclusiv preşedintelui ţării şi speră ca dosarul să fie redeschis complet şi trimis în instanţă cu celeritate.