Svastica finlandeza

Svastica finlandeza
Svastica finlandeza

Poate spre surprinderea multora poza alaturata nu reprezinta o parada militara de pe vremea regimului national-socialist german, ci o manifestatie din 2004 a soldatilor finlandezi din cadrul fortelor de aviatie. Parada din fotografie a avut loc mai exact in data de 4 iunie 2004 si s-a desfasurat in memoria fostului sef de stat Carl von Mannerheim.

Svastica pe fond albastru este folosita de trupele de aviatie finlandeze inca din 1918, cu mult inainte de venirea la putere a lui Hitler in Germania.

In Finlanda, intre anii 1939 si 1944 svastica, sau crucea incarligata, a fost si simbolul trupelor blindate “Kommandeur Oberst Lagus”, iar , intre anii 1920 si 1944 al organizatiei militare a femeilor “Lotta Svärd”. Numeroase alte organizatii si asociatii din aceasta tara nordica au mai adoptat acest stravechi simbol solar, in zilele noastre asociat doar cu crimele de razboi.

Interzicerea acestui simbol in anumite state europene democratice este un lucru stiut de multa lume. Interesant ar fi totusi de urmarit o parada a armatelor europene aliate tocmai din acest motiv, deoarece in mod normal simbolul unei tari membre a Uniunii Europene nu poate reprezenta un motiv de pedeapsa intr-o alta tara membra a aceleiasi structuri. Astfel finlandezii au tot dreptul de a se simti discriminati deoarece in multe state occidentale (precum Germania) mandria lor nationala este jignita deoarece unul dintre simbolurile oficiale ale armatei lor este interzis prin lege.

Chiar daca finlandezii nu sunt foarte incantati de Uniunea Europeana ar trebui sa privim cu amuzament intrarea Finlandei in NATO si o viitoare stransa colaborare intre armate. In mod sigur pentru soldatii tineri germani va fi un sentiment cel putin ciudat sa lupte impreuna cu camarazii finlandezi alaturi de un simbol foarte controversat in tara lor natala.

Astfel steagul cu svastica al Facultatii Tehnice a Aviatiei din Finlanda, desi aceasta institutie a primit un nou drapel, este folosit in mod legal. Spre stupoarea multora acest simbol este prezent la parada anuala dedicata lui Carl von Mannerheim.