Taifunul Megi loveşte sud-estul Chinei după ce mătură Taiwanul. Patru morţi şi sute de răniţi

Oficialii chinezi au evacuat peste 100.000 de persoane şi au rechemat zeci de mii de ambarcaţiuni de pescuit în porturi. Taifunul Megi a lovit Taiwanul, provocând sute de răniţi şi lăsând temporar aproximativ 3 milioane de oameni fără curent electric.
O macara doborâtă de Taifunul Megi în districtul Hualien din Taiwan, 27 septembrie 2016.
O macara doborâtă de Taifunul Megi în districtul Hualien din Taiwan, 27 septembrie 2016. (Captură Foto)

Taifunul Megi a lovit miercuri dimineaţă în sud-estul Chinei după ce a lovit Taiwanul cu viteza de 160 km pe oră şi ploi puternice care au provocat patru morţi şi sute de răniţi.

Autorităţile chineze, anticipând furtuna, au evacuat peste 120.000 de persoane din provincia Fujian. Aproximativ 32.000 de ambarcaţiuni de pescuit au fost rechemate în porturi şi câteva zeci de zboruri au fost anulate.

Apele râurilor au ieşit din matcă provocând alunecări de teren, în special în zonele de munte unde ploile au totalizat 1.300 de litri pe metru pătrat în nord-estul insulei şi peste 1.000 de litri în alte zone.

Mai mult, vânturile puternice au doborât construcţii metalice, reclame instalate pe clădiri, numeroşi copaci, şi au răsturnat maşini, motociclete, autobuze şi un autocar cu turişti japonezi, provocând un număr semnificativ de răniţi.

Conform lui Lee Wei-sen, purtător de cuvânt al Centrului taiwanez pentru Operaţiuni de Urgenţă, în total au fost rănite peste 500 de persoane, multe dintre acestea fiind lovite de obiecte aruncate de vânt.

Milioane în întuneric în Taiwan

Aproape trei milioane de gospodării au avut întrerupt curentul electric în timpul furtunii din Taiwan, dar acesta a fost restabilit pentru un milion de case până marţi noaptea, conform Agenţiei Centrale de Ştiri a Taiwanului.

Sute de mii de persoane au rămas fără apă în Taiwan. Şcoli şi companii au fost închise pe cuprinsul ţării, iar circulţia pe calea ferată a fost de asemenea întreruptă.

Taifunurile sunt ceva obişnuit în această perioadă a anului, intensificându-se în timp ce înaintează prin apele calde ale Pacificului, ca în cele din urmă să producă vânturi puternice şi ploi masive atunci când ajung pe uscat.