Taiwanezii gonesc avioane de luptă chineze din spaţiul aerian

Avionul SU-27UB .
Avionul SU-27UB . (captură youtube.com)

Oficialii taiwanezi au anunţat, marţi, că forţele aeriene au respins două avioane militare chineze, care au încălcat spaţiul aerian al Taiwanului fără vreo avertizare prealabilă.

Un avion de patrulă maritimă chinez a intrat în zona de identificare defensivă aeriană (ADIZ) a Taiwanului, luni dimineaţă, în timp ce un alt avion a intrat în spaţiul aerian al Taiwanului în după amiaza zilei, potrivit AFP.

Avioanele au părăsit spaţiul aerian taiwanez numai după ce Taiwanul a mobilizat un Mirage 2000-5s cât şi alte avioane militare pentru a le escorta afară.

Săptămâna trecută, Casa Albă a firmulat o plângere diplomatică împotriva Chinei după ce un avion chinez militar s-a apropiat periculos de aproape (15 metri) de un avion de patrulă al Forţelor Navale americane.

”Le-am urmărit îndeaproape pentru a ne asigura că au părăsit zona noastră” de identificare aeriană, a declarat generalul Forţelor Aeriene ale Taiwanului, Generalul Hsiung Hou-chi, potrivit AFP.

Avioanele chineze s-au deplasat către Marea Chinei de Sud şi Filipine, a anunţat Reuters, citând oficialii forţelor aeriene ale Taiwanului. China nu a comentat subiectul.

Taiwanul a găzduit o serie de proteste împotriva preşedintelui pro-China Ma Ying-jeou, care a semnat câteva acorduri politice şi economice cu Beijingul începând în 2008. În mai, Taiwan a anunţat că va cheltui aproape 100 de milioane de dolari pentru a îmbunătăţi un port într-o regiune disputată din Marea Chinei de Sud, dar China nu a reacţionat la acesată ştire.

Taiwanul şi China continentală au relaţii problematice începând din 1949 când naţionaliştii chinezi (KMT) conduşi de Chiang Kai-shek au fugit de pe continent pe insula Taiwan, în urma înfrângerii suferite în războiul civil împotriva comuniştilor. De atunci, China a pretins autoritate asupra Taiwanului în repetate rânduri, însă Taiwanul a obţinut protecţie din partea SUA, după ce administraţia americană a realizat că a fusese înşelată de Mao Tsedun în timpul războiului civil chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe