Tânăr palestinian împuşcat în Ierusalimul de Est lăsat să sângereze pe stradă [video]

În septembrie, o studentă palestiniană a fost lăsată să sângereze după ce a fost împuşcată de soldaţii israelieni în oraşul al-Khalil din Cisiordania, care au declarat că aceasta i-a atacat. În 12 octombrie, un băiat palestinian acuzat de terorism a trecut printr-o situaţie similară în Ierusalimul de Est.
Tânar palestnian lăsat să sângereze în Ierusalimul de Est după ce a fost împuşcat de forţele israeliene, 12 octombrie 2015.
Tânar palestnian lăsat să sângereze în Ierusalimul de Est după ce a fost împuşcat de forţele israeliene, 12 octombrie 2015. (Captură Foto)

Un material video publicat pe Internet arată cum un băiat palestinian în vârstă de 13 ani este lăsat să sângereze, după ce a fost împuşcat de două persoane înarmate. Ahmad Saleh Manasrah a fost filmat luni sângerând în Ierusalimul de Est.

În videoclip se poate vedea că, în timp ce Manasrah sângera, unii trecători israelieni ii adresau insulte în arabă şi ebraică iar forţele de ordine israeliene nu i-au acordat băiatului primul ajutor.

Totuşi, ceea ce s-a întâmplat înainte şi după videclipul filmat a fost puternic disputat. Unele ziare au susţinut că băiatul a murit la spital. Nici oficialii nu au oferit prea multe detalii, susţinând doar că baiatul s-ar afla încă în viaţă, mai susţine NBC News.

Poliţia israeliană susţine ca Manasrah şi vărul său de 15 ani au înjunghiat şi rănit serios doi israelieni şi apoi au fugit, înaintea să se tragă asupra lor, conform NBC News. De asemenea, poliţia israeliană a publicat marţi imagini suprinse de mai multe camere de supraveghere în care cei doi băieţi, fiecare înarmat cu un cuţit, sunt văzuţi alergând şi asaltând mai multe persoane.

Oficialii israelieni au subliniat în repetate rânduri că cei doi – care locuiesc în cartierul palestinian Beit Hanina din Ierusalimul de Est – sunt “teroristi”.

Articolele din presa israeliană s-au concentrat în mare parte pe atacul care a precedat înregistrarea video, publicând articole despre atacul comis de cei doi veri. Un purtător de cuvânt al spitalului unde fusesera internate victimele a declarat miercuri pentru NBC News că acestea aveau vârste cuprinse între 13 şi 21 de ani.

Micky Rosenfeld, purtător de cuvânt al poliţiei israeliene, a declarat pentru NBC News că respinge sugestia că poliţia israeliană ar fi folosi forţă excesivă, precum cea surprisă în materialul video cu Manasrah.

De asemenea, mai mulţi bărbaţi palestinieni înarmaţi cu un pistol şi cuţite au ucis cel puţin 3 persoane şi au rănit alte câteva într-o serie de atacuri care au avut loc marţi în Ierusalim şi în apropiere de Tel Aviv, a declarat poliţia. Grupurile palestiniene au declarat că violenţele au avut loc în cadrul unei “Zile a Furiei”.

În condiţiile în care cele mai mari tulburări din ultimii ani din Israel şi teritoriile palestiniene nu prezintă semne de calmare, premierul israelian Benjamin Netanyahu a convocat o întâlnire de urgenţă a responsabililor cu securitatea pentru a discuta despre noile planuri operaţionale, conform Reuters. Oficialii au declarat că Israelul ia în considerare izolarea districtelor palestiniene din Ierusalimul de Est de restul oraşului.

Cel mai recent val de violenţe au fost declanşate parţial de agitaţia musulmană cu privire la numărul tot mai mare de vizite efectuate de evrei la complexul Moscheei al-Aqsa din Ierusalim, cel mai sfânt loc al Islamului în afara Peninsulei Arabe.

De asemenea, complexul găzduieşte vestigiile a două temple biblice evreieşti iar palestinienii sunt îngrijoraţi că guvernul de dreapta din Tel Aviv plănuieşte să diminueze controlul religios musulman asupra complexului.