Tănase, către Poalelungi: Sper să nu aduceţi practicile inchizitorii sovietice de la CSJ la CCM

Mă îngrijorează caracterul ”îmbunătăţirilor” pe care le va aduce Poalelungi la CCM, în cazul în care anume CSJ este reticentă şi deseori nu aplică hotărârile privind ridicarea excepţiilor de neconstituţionalitate, afirmă avocata Viorica Grecu.
Alexandru Tănase, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale din Moldova
Alexandru Tănase, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale din Moldova (facebook.com / Alexandru Tănase)

În contextul declaraţiei fostului preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), Mihai Poalelungi - ales proaspăt judecător la Curtea Constituţională (CCM) - conform căreia doreşte să ajungă să facă „o mai bună justiţie constituţională în Republica Moldova”, ministrul Justiţiei Alexandru Tănase vrea să creadă că "îmbunătăţirile" nu vor viza preluarea celor mai "bune" practici de la CSJ, ca anularea şedinţelor publice, asumarea limbajului şi practicilor inchizitorii sovietice, jurisprudenţă circumstanţială şi hotărâri ilegale ce generează condamnări la CEDO.

”Sper ca "îmbunătăţirile" să nu presupună închiderea pentru societate a instituţiei după modelul CSJ, să nu presupună adoptarea deciziilor de inadmisibilitate, ori de câte ori CCM va fi chemată să dea un răspuns tranşant, la fel cum sper ca antologica comunicare cu societatea prin intermediul comunicatelor de presă scrise în limbaj de lemn, să nu migreze de la CSJ la CCM”, a comentat ministrul Justiţiei pe o reţea de socializare.

În concluzie, Alexandru Tănase speră ”cel mai tare” ca după alegerile parlamentare şi după schimbarea altor trei judecători constituţionali să nu să se recurgă la "îmbunătăţiri" prin revizuirea unor hotărâri ale CCM cum ar fi soluţiile cu privire la limba română, la neutralitate, identitatea constituţională europeană a R. Moldova etc.

În context, Viorica Grecu, avocata Domnicăi Manole, se declară a fi îngrijorată şi totodată curioasă de caracterul ”îmbunătăţirilor” ce urmează să le aducă la CCM, Mihai Poalelungi care ar putea ajunge şi preşedinte al instanţei constituţionale, deoarece anume CSJ a fost reticentă şi nu a aplicat de mai multe ori hotărârile privind ridicarea excepţiilor de neconstituţionalitate strict aplicabile problemelor examinate şi care implicau altă soluţie a instanţei supreme.

”Am avut comunicare profesională cu CCM şi pot confirma că funcţionează ”ca ceasul”, la cel mai înalt nivel de competenţă, organizare proceduri şi comunicare cu subiecţii care li se adresează. În calitate de judecător ales nu ai decât să-ţi îndeplineşti atribuţiile în limitele normelor constituţionale şi să te îmbunătăţeşti pe tine însuţi. Ce anume e de îmbunătăţit la Curtea Constituţională?”, a întrebat retoric Viorica Grecu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe