Tăriceanu: Băsescu a demolat statul de drept şi l-a transformat cu migală în stat mafiot

La viitoarele alegeri, românii trebuie să aleagă statul de drept şi nu statul mafiot construit cu migală de fostul preşedinte Traian Băsescu, este de părere preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin la crearea ALDE România
Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin la crearea ALDE România (Epoch Times România)

Fostul preşedinte Traian Băsescu a demolat statul de drept şi l-a transformat, cu migală, într-un stat mafiot care este protejat cu grijă şi de actualul lider de la Cotroceni, Klaus Iohannis, a acuzat vineri, în cadrul unui comunicat de presă, şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

"Mi-am amintit zilele trecute că în urmă cu o lună am lansat un apel public către preşedintele Iohannis, cerându-i să folosească toate pârghiile legale pentru a verifica la nivel instituţional veridicitatea autodenunţului public făcut de fostul preşedinte al României. Acesta recunoştea fără echivoc că a acţionat în afara legii şi a Constituţiei pe durata mandatelor sale prin impunerea voinţei sale asupra SRI şi DNA.

În aceeaşi categorie a autodenunţului public, Traian Băsescu şi-a recunoscut fapta penală potrivit căreia la plecarea sa de la Cotroceni, a luat acasă "din greşeală" dosare strict secrete ale SRI, pe care le-a returnat ulterior generalului Coldea. N-ar mira pe nimeni, ar fi în stilul său inconfundabil să fi făcut şi niscaiva copii ale acestora pentru a le folosi ulterior ca mijloc de şantaj", a declarat Tăriceanu.

Cum preşedintele Klaus Iohannis nu l-a luat prea tare în serios, liderul ALDE - judecat în prezent pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în dosarul Truică&co şi turnat se pare din greşeală de aliatul său Victor Ponta - îl acuză că acoperă practic "activitatea în afara legii a fostului preşedinte".

"Ceea ce fac astăzi instituţiile statului reprezintă rezultatul a 10 ani de exerciţiu prezidenţial al lui Traian Băsescu. Bilanţul este unul catastrofal: 1. demolarea statului de drept şi transformarea lui în stat mafiot (după propriile spuse); 2. criza economică ce a aruncat România în dezastru pentru mai mult de 5 ani", a subliniat Tăriceanu.

Liderul ALDE susţine că, pe lângă dezastrul economic patronat de Guvernul Boc, care "a intervenit brutal şi cinic prin tăierea salariilor şi pensiilor românilor, dar având grijă de camarila de partid a PDL", şi situaţia statului de drept merită câteva consideraţii pentru a măsura "reuşita concepţiei sale politice":

1. slăbirea premeditată şi decredibilizarea instituţiilor democratice în favoarea instituţiilor de forţă

2. abandonarea treptată a rolului de centre de decizie şi acţiune la nivel legislativ şi executiv a Parlamentului şi Guvernului

3. transferul acestui rol către instituţiile de forţă care nu au nicio legitimitate populară

4. transformarea sistemului politic de democraţie parlamentară într-unul de "democraţie controlată" după modelul Putin

"Consecinţele se văd şi azi: corupţia generată de abuzul de putere, excese, periclitarea şi încălcarea tot mai frecventă a drepturilor şi libertăţilor individuale şi, în final, pe fondul scăderii încrederii cetăţenilor în instituţiile fundamentale democratice ale statului deschiderea drumului spre un regim autoritar sau de autoritate personal (model Băsescu).

Apariţia partidelor antisistem nu vă dă de gândit? Cum se explică acest fenomen? Cred că, tocmai din aceste motive, la viitoarele alegeri parlamentare, mai mult decât oricând după 1990, românii vor alege statul de drept şi nu statul mafiot construit cu migală de fostul preşedinte şi protejat cu grijă de actualul", a mai precizat Tăriceanu.