Tăriceanu devine stăpân absolut în ALDE. Constantin, ca şi scos afară din partid

După ce şi-a unit partidul cu PLR-ul lui Tăriceanu, formând vehiculul electoral ALDE, Daniel Constantin se vede scos afară din formaţiune de fostul său aliat.
Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin la crearea ALDE România
Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin la crearea ALDE România (Epoch Times România)

Ajuns unic lider al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, joi, că Biroul Politic Executiv al formaţiunii a votat excluderea din partid a fostului copreşedinte Daniel Constantin, relatează Gândul.info. Propunerea va fi transmisă Delegaţiei Permanente.

"A existat propunerea ca Biroul Politic Executiv să ceară Delegaţiei Permanente excluderea domnului Daniel Constantin pentru acţiunile în justiţie îndreptate împotriva partidului şi pentru declaraţiile publice făcute. S-a votat această propunere. Eu nu am votat. Colegii mei au votat şi această propunere va fi înaintată Delegaţiei Permanente, care va avea loc săptămâna viitoare, joi”, a declarat preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu care, reamintim, este în război deschis cu Constantin - pe care l-a acuzat inclusiv că "a ajuns un cântăreţ pe faţă al binomului, binomul fiind un fel de rău absolut - a afirmat că propunerea BPEx al ALDE de a propune excluderea lui Constantin nu îl bucură, însă, vrea să îi avertizeze pe toţi că nici el şi nici colegii săi nu sunt dispuşi "să încaseze toate prostiile" care sunt spuse la adresa lor.

Tăriceanu a mai declarat că până săptămâna viitoare, cei care, alături de Constantin, au semnat acţiunile în justiţie împotriva partidului au posibilitatea să şi le retragă. În caz contrar, ar putea avea soarta fostului vicepremier, a lăsat să se înţeleagă liderul Senatului.

"Dacă îşi retrag semnăturile atunci putem în continuare să ne vedem de drum împreună, dacă nu fiecare îşi alege drumul pe care crede că trebuie să meargă şi este mai bine", a afirmat Tăriceanu.

Reamintim că Daniel Constantin a contestat în instanţă componenţa şi decizia din martie a Delegaţiei Permanente a ALDE de a convoca un Congres extraordinar, apoi unul ordinar, în 21-22 aprilie, în cadrul căruia a şi fost aleasă noua conducere a formaţiunii.

Reacţia lui Constantin

"Între mine şi domnul Tăriceanu, între mine şi o parte dintre cei care au fost NUMIŢI sâmbătă în conducerea ALDE, este o diferenţă fundamentală de gândire şi de abordare politică. Mă delimitez în mod categoric de acţiunile iniţiate de Tăriceanu, de felul în care acesta înţelege politica în anul 2017.

Din păcate, Tăriceanu a rămas captiv unui stil arhaic de a face politică. Crede că la 27 de ani după revoluţie poate să se comporte aşa cum o făcea în anii 1990. Inclusiv prin acţiunea de excludere a mea, Tăriceanu îşi şantajează colegii de partid pe care îi îndeamnă să renunţe la acţiunile din justiţia, iar abuzul comis să fie certificat.

Poziţiile noastre sunt ireconciliabile din cauza principiilor. Nu pot şi nici nu vreau să fac echipă cu un om care zdrobeşte onoarea şi nu are respect pentru parteneriatele pe care le face. Trecutul lui este mărturia spuselor mele.

A fost un congres pe care îl consider nestatutar şi imoral, unde Tăriceanu a luat decizii care pericilitează viitorul ALDE. Acţionează în continuare în ilegalitate, aşa cum probabil că s-a obişnuit. Astăzi, la data la care ia măsuri împotriva mea, conducerea partidului pe care a dorit să îl conducă singur, nu este validată în mod oficial la tribunal. Cred, tot mai mult, că acţiunile lui Tăriceanu împotriva mea au fost premeditate.

A ales să îngroape liberalismul sub un maldăr de funcţii în care şi-a numit camarila de servili. Acesta este Tăriceanu şi noul ALDE, subordonat total şi obedient, aşa cum doreşte să îl conducă.

Eu nu accept politica pumnului în gură! Spre deosebire de el, eu nu mint şi nu comit abuzuri. Întotdeauna când am intrat în casa cuiva mi-am arătat respectul faţă de cei pe care i-am găsit acolo. Spre deosebire de mine, Tăriceanu înţelege respectul prin prisma abuzului pe care este obişnuit să îl comită.

Mă voi lupta în continuare pentru dreptate şi pentru a arăta derapajele care au condus la aceste evenimente. Sunt proceduri în instanţă pe care le voi susţine în continuare alături de cei care sunt alături de mine. În perioada următoare voi decide împreună cu ei, calea pe care vom merge. Eu nu voi accepta niciodată să fac o politică prăfuită de trecutul şi de prezentul lui Tăriceanu sau a altor lideri care înţeleg că în 2017 partidele mai pot fi conduse prin cenzură!"