Tăriceanu, invitat să-i urmeze exemplul lui Blaga: Dezlipiţi de pe ALDE imaginea de "partid al penalilor"

Tot mai mulţi lideri ALDE trag de scaunul lui Călin Popescu Tăriceanu înainte de alegeri invocând problemele sale penale. Rămâne de văzut însă dacă demersul lor va avea vreo finalitate, sau va duce la marginalizarea lor în cadrul partidului sau, mai rău, la decizii de excludere, cum s-a întâmplat în cazul deputatului Vasile Cătălin Drăguşanu.
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Din postura de deputat ALDE şi preşedinte al filialei Ialomiţa, Aurelian Ionescu i-a solicitat şefului său de partid, Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul unei scrisori deschise trimise vineri, să urmeze exemplul dat de Vasile Blaga şi să demisioneze din fruntea Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor.

"Această decizie a dumneavoastră, deşi un demers tardiv, raportat la momentul la care aţi fost pus sub acuzare pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, ar mai putea fi încă privit public drept un gest de onoare prin care aţi da un semnal că încercaţi să dezlipiţi de pe sigla şi imaginea ALDE imaginea de partid al penalilor.

Vă cer să faceţi un pas în spate, să daţi o şansă partidului pentru o reconstrucţie fundamentală pe principii de moralitate şi integritate şi să renunţaţi la funcţia de preşedinte al ALDE, întrucât sunteţi trimis în judecată într-un dosar penal, pentru că faceţi afirmaţii mincinoase la fiecare ieşire publică şi fiindcă v-aţi înconjurat de persoane care, la rându-le, măsluiesc adevărul pentru a se pune la adăpost de justiţie şi reacţii negative din partea societăţii civile", i-a transmis Aurelian Ionescu şefului ALDE.

Tăriceanu, acuzat de minciună

"Domnule Călin Popescu Tăriceanu,

Minţiţi când spuneţi că sunteţi deschis organizării de îndată a unui Congres Extraordinar ce va adopta un set de criterii de integritate cu aplicabilitate imediată în cazul listelor de candidaturi la alegerile parlamentare, în condiţiile în care, la zile bune de la primirea adresei oficiale trimise de senatorul Vasile Nistor, nu aţi demarat nicio acţiune în acest sens, deşi, potrivit art. 114 din Statutul ALDE, doar dumneavoastră şi domnul copreşedinte Daniel Constantin puteţi reuni reprezentanţii forului de decizie al partidului ("Până la data alegerilor, Delegaţia Permanentă Naţională nu va putea convoca Congresul Extraordinar fără acceptul scris al celor doi Copreşedinţi la nivel naţional").

Minţiţi când giraţi afirmaţiile neadevărate ale senatorului Varujan Vosganian, un alt politician ALDE cu probleme în justiţie, în legătură cu finalizarea listelor de candidaturi la alegerile parlamentare, din moment ce, în ultima şedinţă a Comisiei de fuziune, s-a fixat ca termen săptămâna în curs doar pentru discuţii asupra nominalizărilor. În plus, din informaţiile pe care le deţin de la mai mulţi şefi de Filiale ALDE din ţară, listele de candidaturi nu sunt întocmite în teritoriu, inclusiv în Ialomiţa.

Minţiţi când declaraţi că nu sunteţi "adeptul excluderilor din partid" şi că sunteţi de părere că, "într-un partid liberal, fiecare e liber să vorbească", fiindcă tocmai ce aţi permis excluderea total nestatutară a deputatului de Neamţ, Cătălin Drăguşanu, pe motiv de delict de opinie.

Minţiţi în continuare în toate acţiunile şi luările de poziţie din mediul politic, cu aceeaşi dezinvoltură cu care aţi făcut-o în cadrul penal al implicării în dosarul retrocedărilor ilegale, fapt care mulţumeşte pe deplin camarila de politicieni certaţi cu legea din preajma dumneavoastră.

În ceea ce mă priveşte, consider că am dreptul să vă atrag atenţia asupra aspectelor menţionate mai sus, întrucât, ca politician aflat la început de carieră, refuz să fac parte dintr-un partid care a devenit umbrelă de vreme rea în justiţie pentru toţi politicienii puşcăriabili care nu ezită să intre, unul câte unul, pe uşa deschisă larg de dumneavoastră pentru ei".