Tăriceanu: MCV nu e Dumnezeul nostru pe pământ. I-am atras atenţia lui Timmermans despre problemele grave

MCV este folosit ca un fel de instrument de control, presiune, nu de verificare, acuză preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care susţine că multe dintre raporte conţin dezinformări.
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România "nu este Dumnezeu pe Pământ", uneori aceste rapoarte cuprind informaţii greşite, a afirmat marţi seară, la Digi24, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

"Vă spun ceva de raportul MCV, de 11 ani ne indică faptul că România face progrese permanente, dar nu ajunge niciodată la linia de sosire. Şi atâta vreme cât raportul MCV a ţinut o tăcere nejustificată, nu aş spune suspectă, dar o tăcere care nu e în regulă, în legătură cu existenţa protocoalelor, cu gravele încălcări şi derapaje din Justiţie, ceea ce s-a întâmplat la DNA, daţi-mi voie să vă spun că... sigur, aştept cu curiozitate raportul MCV, care nu cred că poate să vorbească numai de o parte din probleme şi pe celelalte să le ignore. Şi Timmermans, la dezbaterea din Parlamentul European, a spus: 'da, ştim de problema protocoalelor, avem o problemă'. Mă bucur", a declarat Tăriceanu.

La remarca prezentatorului TV, că vor fi consecinţe pentru România dacă raportul MCV nu va fi respectat, preşedintele ALDE a susţinut că nu a fost niciodată nerespectat.

"De la patru recomandări la început am ajuns la 12. Raportul spunea de fiecare dată că România a făcut progrese, dar au mai adăugat ceva, au mai adăugat ceva... Avem şi la Bruxelles o grămadă de funcţionari care vor să-şi justifice existenţa. Sunt salarii bune, poziţii confortabile, pensii de excepţie. Funcţionează. Nu sunt numai eu cel ce face remarci de genul ăsta. Nu e corect ce s-a întâmplat cu MCV. Nu-mi place să vorbesc de vecini, dar de data asta nu am altă explicaţie să vă dau şi... în Bulgaria nu s-a făcut nimic de 11 ani, dar nimic. (...) În Bulgaria nu se vorbeşte de nimic. Sunt subiecte tabu pe care la ei nu se discută. Nu există parlamentar bulgar care să ducă în discuţie la Parlamentul European... Bulgaria în momentul acesta aparent, pentru că realitatea nu e asta, stă mai bine decât România. Adică România a făcut o serie de eforturi, de reforme, a avut un parcurs, mă rog, să zicem, de succes în ceea ce constă combaterea corupţiei. Sigur că au fost excese, abuzuri şi aşa mai departe. Dar, hai să spunem că sunt şi nişte lucruri probabil care s-au făcut corect. Ei bine, România nu este premiată pentru lucrul ăsta, cu toate că a făcut nişte eforturi", a precizat Tăriceanu.

Liderul ALDE a reiterat faptul că aşteaptă "cu mare curiozitate" noul raport MCV pentru România.

"Nu... cu raportul MCV, vă spun, îl aştept cu mare mare curiozitate şi ceea ce mă bucură este că Timmermans, cu care am avut nişte discuţii în fiecare an, în ultimii ani şi căruia i-am atras atenţia în ultimii ani despre aceste probleme grave din justiţie, a început să conştientizeze şi să achieseze că există aceste probleme. Deci, până la urmă, daţi-mi voie să vă spun: da, e absolut necesar acest dialog, pentru că există dezinformare, există informare unilaterală. Am cerut Comisiei Europene să spună cine sunt experţii care furnizează informaţii din ţară. Opacitate totală. Nimic. Nu vrea să se spună un cuvânt pentru că... este foarte important. (...) E vorba de sursa de informare. Nu te poţi informa doar dintr-o parte. (...) Sunt permanent greşeli şi dezinformări. Permanent", a afirmat Tăriceanu.

În context, preşedintele Senatului a susţinut că a avut recent o discuţie cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care i-a spus că un procuror de rang înalt din România a dezinformat o misiune a Comisiei Europene care a venit la Bucureşti pentru întocmirea MCV.

"Vreau să înţelegeţi un lucru, că MCV nu este Dumnezeu pe Pământ, vă spun de ce nu este, pentru că la MCV lucrează nişte oameni care au simpatii, antipatii, pot să facă greşeli, că sunt umane, presupunem că sunt de bună intenţie, dar sunt şi ei supuşi aceloraşi riscuri şi capcane în care putem să cădem cu toţii. Nu înseamnă că documentul odată elaborat este perfect, nu are niciun punct care să fie greşit, este necriticabil, este lacrimă, este literă de lege. În raportul care a apărut a începutul anului, în raportul de anul trecut am văzut numeroase greşeli, pe care evident i le-am transmis domnului Timmermans. (...) MCV nu a fost gândit să funcţioneze sine die, clar, da?! România a făcut progrese importante. Există un anumit moment dincolo de care, am sesizat şi eu şi foarte mulţi, că acest mecanism este folosit ca un fel de instrument de control, presiune, nu de verificare, pentru că progrese s-au făcut", a opinat Tăriceanu.