Tăriceanu obsedat de suspendare: Dacă PSD vrea alt moment pentru suspendarea lui Băsescu, aştept cu toată bucuria

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a vorbit luni despre iniţiativa sa de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Deşi iniţial se părea că beneficiază de sprijinul PSD, în prezent, acum doar parlamentarii din PC-ul lui Voiculescu sunt alături de acesta. Preşedintele PLR le transmite însă social-democraţilor că menţine deschisă lista semnăturilor pentru suspendarea preşedintelui, în caz că aceştia consideră că turul doi al prezidenţialelor ar fi mai bun pentru a se demara măsura.

"Am deschis lista de semnături şi am văzut care sunt poziţionările pe scena politică. Există, pe de o parte, ACL, care s-a manifestat în mod clar împotrivă, împreună cu, evident, nici nu mă aşteptam să fie altfel, cunoscuta doamnă Udrea, susţinătoarea înfocată a preşedintelui. Acum se dovedeşte ca şi domnul Iohannis îi calcă pe urme cu multă demnitate şi băţoşenie şi, de cealaltă parte, PSD-ul care alături de colegii mei din PLR şi-a manifestat fără echivoc atitudinea faţă de ceea ce înseamnă regimul politic al domnului Băsescu. Sigur că la PSD în momentul de faţă, din câte am înţeles, urmează să facă o discuţie, o analiză, au o serie de considerente de ordin tactic, se gândesc unii dacă ar fi bine, dacă e momentul potrivit, dacă merită pe ultima perioadă de mandat, dacă nu cumva lucrul acesta i-ar servi cui Băsescu", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, citat de b1.ro

Şeful Senatului a mai precizat că au fost o serie de considerente pe care le-a avut şi el în vedere când a decis suspendarea, însă el a plecat de la principii şi nu de la considerente de ordin politic şi nu a făcut acest demers după un calculul bazat pe câştig şi pierdere.

"Cred că trebuie făcut ceea ce este corect iar în cazul de faţă principiul respectării Constituţiei şi a legilor cred că trebuie pus ignore presus de orice alt considerent politic. Prin urmare lista de semnături rămâne deschisă şi dacă colegii de la PSD consideră că altul ar fi mai potrivit ca moment al suspendării, nu turul unu, poate turul doi sau în sfârşit, lista rămâne deschisă şi aştept cu toată bucuria să-şi pună semnăturile să putem demara procedura de suspendare. Unii au considerat că acest demers ar fi ca urmare a unei înţelegeri între PLR şi PSD. Iată că se dovedeşte că de aşa ceva nu poate fi vorba, avem abordări diferite în această privinţă şi sigur că eu îmi păstrez considerentele şi analiza pe care am făcut-o", a adăugat acesta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat recent că Tăriceanu "joacă suspendarea", împreună cu premierul Victor Ponta, la ordinul fondatorului PC, Dan Voiculescu, aflat în prezent la penitenciarul Rahova unde serveşte o pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru spălare de bani. Acest demers este, în opinia şefului statului, unul "antinaţional" fiind extrem de rău pentru români să treacă în acest moment printr-o instabilitate politică.

"Tăriceanu joacă suspendarea, împreună cu Victor Ponta, la ordinul lui Dan Voiculescu, care îi forţează pe cei doi să facă suspendarea pentru graţierea domniei sale. Victor Ponta a realizat ce s-ar întâmpla, numai de la faza cu naziştii, şi îşi imaginează ce s-ar întâmpla cu o suspendare care nu are nicio treabă cu încălcarea Constituţiei, pentru că nu ar accepta nicio ţară din Europa şi nici SUA", a declarat preşedintele Băsescu, adăugând că nu crede că Ponta sau prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, l-ar graţia, după ce ar câştiga alegerile.