Tăriceanu se declară dezamăgit şi surprins de răspunsul "arogant" al lui Iohannis

Invitat de Călin Popescu Tăriceanu să verifice acuzaţiile lui Traian Băsescu legate de şefa DNA şi adjunctul SRI şi, dacă se confirmă, să îi demită pe aceştia, preşedintele Klaus Iohannis a răspuns că astfel de solicitări, venite de la persoane care au probleme cu legea, nu sunt deloc credibile.
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu s-a declarat "dezamăgit" şi "surprins" de răspunsul arogant, susţine el, pe care l-a primit de la preşedintele Klaus Iohannis după ce i-a solicitat public să verifice acuzaţiile lansate de fostul şef al statului, Traian Băsescu, potrivit căruia România s-ar fi transformat în stat mafiot sub conducerea procurorului şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi a adjunctului SRI, generalul Florian Coldea, şi, dacă se confirmă, să îi demită pe cei doi înalt oficiali.

„Eu astăzi am fost, nu pot să spun decât dezamăgit de răspunsul pe care l-am primit de la preşedintele Iohannis, urmare a apelului pe care l-am făcut la domnia sa. (...) La afirmaţiile fostului preşedinte Băsescu nu există decât două variante: fie Băsescu fabulează, fie minte, şi atunci, în mod normal, responsabilitatea actualului preşedinte ar fi clară, să spună 'am verificat afirmaţiile, nu se susţin, nu-i adevărat ce spune domnul Băsescu, avem un stat solid, avem instituţii care funcţionează ireproşabil' sau, mă rog, conducătorii instituţiilor nu fac asemenea lucruri, şi am închide subiectul.

Sau, în cazul în care fostul preşedinte, care cât de cât pare să fie totuşi informat — a avut sub comanda lui şi instituţiile, serviciile de informaţii şi procuratura — în cazul în care fostul preşedinte spune aceste lucruri şi ele se adeveresc, atunci preşedintele în funcţie ar avea iarăşi o obligaţie: să facă curăţenie pentru că nu ăsta este statul de drept”, a declarat vineri, la Antena 3, Călin Popescu Tăriceanu, citat de Agerpres.

Liderul ALDE s-a arătat surprins de modul arogant în care şi-a formulat răspunsul preşedintele Klaus Iohannis.

„Iar în ceea ce priveşte aroganţa cu care domnul Iohannis a alcătuit răspunsul, ce vreau să vă spun este că mă surprinde. De ce? Poate nu în ceea ce-l priveşte pe el, ca persoană, dar ştiind foarte bine toţi că preşedintele a fost condamnat, nu este acuzat, într-un dosar în care, folosindu-se de documente false a obţinut câştiguri incorecte, eu aş fi fost mai reţinut să înlătur cu atâta uşurinţă prezumţia de nevinovăţie care trebuie să funcţioneze în statul de drept”, a adăugat liderul ALDE.

În opinia lui Tăriceanu, Comisia de control a serviciilor din Parlament nu îşi îndeplineşte misiunea, iar schimbarea actualilor membri nu va schimba cu nimic situaţia.

„Comisia nu este capabilă să-şi ducă la îndeplinire misiunea (...). Teama este că următorii care ar veni nu ar face cu mult mai multă treabă. Lucrul acesta nu scuteşte preşedintele de la a constata această gravă dereglare la nivel instituţional şi a interveni. În momentul în care preşedintele vede că Parlamentul, în esenţă Comisia, nu este în stare să ţină lucrurile în mână, adică să exercite controlul civil asupra serviciilor, poate să intervină, are suficiente pârghii”, a adăugat Tăriceanu.

Amintim că preşedintele Klaus Iohannis a fost invitat de Tăriceanu să-i demită pe procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi pe adjunctul SRI, generalul Florian Coldea, dacă acuzaţiile făcute de fostul lider de la Cotroceni, Traian Băsescu, la adresa instituţiilor conduse de cei doi se confirmă.

„În România, statul de drept este funcţional, iar declaraţiile unor persoane puse sub învinuire sau trimise în judecată care pun sub semnul întrebării ori contestă acest lucru sunt lipsite de credibilitate. Sunt încrezător în ceea ce fac instituţiile statului şi, alături de întreaga opinie publică, aşteptăm efectele pozitive ale activităţii acestora.

În acelaşi timp, etichete de tip "stat mafiot" pot afecta imaginea României în lume, pot conduce la decredibilizarea unor instituţii şi, nu în ultimul rând, dovedesc incapacitatea unor persoane care deţin sau au deţinut funcţii publice importante în stat să-şi asume rolul pentru care au fost numite sau alese”, a fost replica preşedintelui Klaus Iohannis.

În apelul său către preşedinte, Tăriceanu - trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în dosarul Truică - a invocat afirmaţiile lui Traian Băsescu - urmărit penal pentru spălare de bani în dosarul Căşuneanu - potrivit cărora România s-a transformat într-un stat mafiot.

Potrivit liderului ALDE, Traian Băsescu descrie o situaţie inacceptabilă în care DNA şi SRI sunt scăpate de sub orice control civil, au acaparat şi exercită puterea într-un mod nelegitim în locul instituţiilor democratice alese de cetăţeni.

Pentru mai multe detalii despre apelul lui Tăriceanu intraţi aici.