Tăriceanu: Se impune o măsură reparatorie pentru abuzurile din DNA. Poate fi o măsură de amnistie şi graţiere

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a lansat un nou atac dur la adresa DNA şi a pledat pentru "o măsură reparatorie".
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Se impune o "măsură reparatorie" având în vedere "gravele excese şi abuzuri" care s-au petrecut în trecut la nivelul DNA, iar aceasta poate fi amnistia şi graţierea, a transmis miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

"Nu trebuie să fie un subiect tabu. Având în vedere gravele excese şi abuzuri care s-au petrecut în trecut la nivelul DNA, prin care procedurile judiciare au fost grav viciate, având în vedere că multe din anchetele care s-au făcut de către Parchete s-au făcut pe baza ascultărilor telefonice ilegale, pe baza protocoalelor secrete ilegale şi neconstituţionale, sigur că se impune o măsură - aş spune - mai degrabă reparatorie. Nu ştiu cum să o definesc altfel, pentru că nu avem posibilitatea noi, ca Legislativ, să ştim care sunt procesele în care au fost condamnaţi vinovaţi şi nevinovaţi. Şi atunci, sigur că în aceste situaţii, una dintre măsuri poate să fie o măsură de amnistie sau graţiere, dar nu am hotărât acest lucru. Şi din această perspectivă, cred că cel mai avizat ar fi ministrul Justiţiei să propună o soluţie", a declarat Tăriceanu.

În opinia liderului ALDE, ar fi "o soluţie bună, înţeleaptă" adoptarea unei ordonanţe de urgenţă prin care să se permită redeschiderea tuturor dosarelor în care există condamnări definitive.

Astfel, potrivit lui Tăriceanu, s-ar da posibilitatea celor condamnaţi "să facă un recurs extraordinar dacă în dosarele respective s-au încălcat regulile, legile justiţiei, normele prevăzute în Codul de procedură penală şi Codul penal".

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne