Tăriceanu şi Ponta, în vizorul CSM după ce au lansat scenariul "lovitura de stat"

Inspecţia Judiciară a primit sarcina de a analiza o serie de declaraţii problematice lansate în spaţiul public de cuplul Ponta - Tăriceanu.
Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Premierul Victor Ponta şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au intrat, din nou, în atenţia Consiliului Superior al Magistraturii după ce au făcut o serie de declaraţii problematice în contextul anchetării şi trimiterii în judecată a primului ministru. Consiliul a decis marţi sesizarea Inspecţiei Judiciare care urmează acum să investigheze afirmaţiile, informează Agerpres.

Decizia CSM a venit după ce unul dintre membrii Consiliului, judecătorul Horatius Dumbravă, a solicitat extinderea discuţiilor de la punctul de pe ordinea de zi referitor la raportul Inspecţiei Judiciare în cazul declaraţiilor premierului la adresa procurorului de caz, raport asumat în final de instituţie.

Horatius Dumbravă şi-a motivat cererea prin faptul că împrejurările, tonul, contextul şi modul în care s-a exprimat premierul Victor Ponta sunt asemănătoare cu afirmaţiile făcute de acesta în 7 iunie, dar şi de preşedintele Senatului, în 8 iunie. Judecătorul a subliniat că afirmaţiile au fost "rostogolite" de Tăriceanu, arătând că acesta a susţinut că este vorba de o lovitură de stat prin faptul că un procuror a îndrăznit să declanşeze o anchetă penală, care s-a finalizat cu trimitere în judecată a premierului.

"Mie mi se par foarte grave aceste afirmaţii. De aceea am profitat de această ocazie să discutăm şi acele afirmaţii care au legătură cu obiectul lucrării de astăzi. (...) Mie mi se pare extrem de periculos să lansăm în spaţiul public astfel de acuzaţii. Lovitură de stat până la urmă a fost sau nu a fost? A fost trimis în judecată primul-ministru, foarte clar lucrul acesta, dar Guvernul nu a căzut. Deci despre ce discutăm?

Adică avem un parcurs politic care nu aparţine justiţiei şi nici nu trebuie să aparţină şi aceste acte de acuzare care sunt în faţa judecătorilor de la ÎCCJ, cu o altă dinamică, e cu totul altceva. Ce spun eu este că este inadmisibil ca un politician să se folosească în interes personal de astfel de afirmaţii publice şi noi să nu avem nicio reacţie", a afirmat Horatius Dumbravă.

Judecătorul a subliniat că a sesizat Inspecţia Judiciară pe această chestiune în 22 iunie, dar nu a primit niciun răspuns. "Eu sincer aş fi văzut ca IJ să se fi sesizat din oficiu pentru că sunt foarte grave afirmaţiile, indiferent care politician face astfel de afirmaţii şi în ce context, în loc ca preşedintele Senatului să se ocupe de proprii parlamentari cărora nu li s-a ridicat imunitatea."

La rândul său, judecătorul Adrian Bordea a propus să fie urmată procedura folosită până acum — să fie sesizată IJ, punctând că este inadmisibil să fie expuse astfel de afirmaţii.

Procurorul Luminiţa Palade a afirmat că preşedintele Senatului a mai făcut declaraţii şi în urmă cu o săptămână. "Pe mine m-a nedumerit virulenţa cu care au fost atacaţi procurorii de către preşedintele Senatului şi m-a nedumerit faptul că nici CSM, nici IJ nu au luat niciun fel de măsuri", a menţionat Palade.

Şi şefa ÎCCJ, Livia Stanciu, a spus că este de acord cu ceea ce a susţinut Dumbravă, dar că, în spaţiul public, pe lângă aspectele semnalate de acesta, în 21 şi 22 septembrie, au fost făcute alte remarci de premier şi reluate de preşedintele Senatului pe acelaşi subiect.

"Cred că este foarte bine pe toate aceste aspecte care se impun, sigur, a fi verificate de către IJ, să urmăm aceeaşi procedură care a fost urmată şi în ceea ce priveşte raportul IJ şi care face obiectul analizei noastre la punctul 10", a susţinut preşedintele Instanţei Supreme.

La rândul său, judecătorul Mircea Aron a atras atenţia că trebuie procedat în acelaşi mod şi în cazul altor politicieni. "Înţeleg că vreţi să luaţi toate declaraţiile legate de trimiterea în judecată a primului-ministru, ce reacţii a avut şi să luăm atitudine faţă de ele. (...) Dacă luăm toate personajele politice care sunt vehiculate în spaţiul public atunci trebuie să ne gândim şi la alţii, chiar la foşti preşedinţi de stat care tot timpul fac afirmaţii la adresa justiţiei şi atunci trebuie să procedăm cu egală măsură pentru toată lumea. Trebuie să ne gândim foarte bine ce facem".

În solicitarea scrisă, judecătorul Horatius Dumbravă consideră că trebuie oferite răspunsuri la acuzaţiile făcute de cei doi. "Dacă această 'lovitură de stat' a avut loc, în termenii uzitaţi de cei doi politicieni şi de alţi reprezentanţi ai clasei politice, atunci justiţia şi-a ratat misiunea de a înfăptui actul de justiţie independent şi imparţial. Dacă nu există 'lovitură de stat', atunci avem de-a face cu un atac extrem de periculos la adresa justiţiei şi a statului de drept. Sunt câteva întrebări cărora trebuie să le găsim răspuns (sunt doar câteva din întrebările posibile, ele pot fi mai multe, motiv pentru care rămâne la latitudinea inspectorilor judiciari să identifice şi alte posibile interogări), în condiţiile în care azi discuţiile şi dezbaterile privind justiţia sunt foarte aprinse".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne