Tăriceanu: Split TVA se va aplica de la 1 ianuarie pentru rău platnici

Numeroasele critici ale mediului de afaceri au avut efect. Plata defalcată a TVA va deveni obligatorie de la începutul anului următor doar pentru firmele aflate în insolvenţă, faliment, cele care înregistrează datorii în plata TVA, anunţă Tăriceanu. Opoziţia cere însă mai mult, respectiv renunţarea în integralitate la această măsură.
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Controversata măsură a TVA split - pe care Opoziţia şi mediul de afaceri o consideră nocivă pentru economie - se va aplica obligatoriu de la 1 ianuarie doar pentru firmele rău platnice, a anunţat miercuri Călin Popescu Tăriceanu, la finele şedinţei liderilor coaliţiei PSD-ALDE

"Am discutat TVA split. Se va aplica de la 1 ianuarie pentru toţi cei care sunt rău platnici, pentru societăţile care sunt în insolvenţă. Restul numai cei care doresc să opteze voluntar. TVA split nu urmăreşte să inducă o dificultate pentru operatorii economici. Dacă sunt unii dintre ei care vor dori să opteze, sigur că pot să o facă. Ceea ce ne interesează pe noi este să eliminăm evaziunea fiscală în domeniul TVA-ului. De aceea, cei care au un istoric de rău platnici şi la data de 30 decembrie vom constata că fie obligaţiile de plată a TVA-ului, fie celelalte obligaţii către bugetul de stat nu sunt achitate vor trece la TVA split. Dacă îşi corectează comportamentul, atunci pot să iasă de sub incidenţa acestei măsuri", a explicat Călin Popescu-Tăriceanu, citat de Agerpres.

Reamintim că în urmă cu două zile, premierul Tudose anunţa şi el, după discuţii cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Patronatului Român (UNPR) modificarea mecanismului de plată defalcată a TVA. Concret, Tudose a precizat că split TVA nu se va mai aplica pentru toate firmele începând cu 2018, ci doar pentru cele aflate în insolvenţă, faliment, cele care înregistrează datorii în plata TVA, companiile cu capital de stat, în linii mari cam ceea ce a anunţat astăzi Tăriceanu.

Opoziţia cere anularea în integralitate a reglementării privind introducerea split TVA

La rândul său, liderul PNL, Ludovic Orban, a cerut astăzi Guvernului să anuleze în integralitate reglementarea privind introducerea split TVA, opinând că aceasta este "o aberaţie fiscală."

"Solicităm apăsat Guvernului să anuleze reglementarea privind introducerea split TVA în integralitate pentru că deja ordonanţa adoptată a determinat toate companiile să realizeze un efort pentru pregătirea introducerii acestei aberaţii fiscale care generează costuri suplimentare pentru fiecare companie şi generează o stare de nelinişte şi de neîncredere în general în mediul privat", a declarat Orban, la Parlament, cerând Guvernului să emită o Ordonanţă de urgenţă de abrogare a reglementărilor pentru contul separat TVA.

"PNL a derulat şi continuă să deruleze o campanie de strângere de semnături de la angajaţi din sectorul privat, persoane fizice autorizate, patroni, manageri, antreprenori. La ora actuală avem strânse zeci de mii de semnături împotriva introducerii acestei măsuri", a adăugat Orban, citat de Agerpres.