Tăriceanu şterge pe jos cu George Maior în Comisia de Externe din Senat

În timpul audierilor din Comisia de Externe a Senatului, Călin Popescu Tăriceanu susţine, în termeni duri, că prestaţia lui George Maior ca ambasador nu poate continua.
George Maior audiat în Senat, 12 septembrie 2018
George Maior audiat în Senat, 12 septembrie 2018 (Epoch Times România)

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a fost chemat, miercuri, la audieri în Comisia pentru Politică Externă a Senatului, subiectul audierilor fiind declaraţiile făcute de ambasadorul român la Washington în dosarul scrisorii lui Giuliani către Iohannis. Misiva a fost folosită de Liviu Dragnea pentru a "justifica" atacul asupra sistemului de Justiţie.

Maior este învinuit de faptul că a declarat că scrisoarea în care se vorbea despre amnistie şi graţiere este expresia unui lobby iniţiat de forţe interesate să apere persoane cu probleme cu legea, asta înainte ca Giuliani să admită, pentru portalul Politico.eu, că a fost plătit pentru a scrie scrisoarea adresată lui Klaus Iohannis.

Audierile din Senat au debutat cu un atac frontal la adresa lui George Maior, sub conducerea preşedintelui ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

"Suntem însă în faţa unei premiere absolute, ca un ambasador să vină să dea explicaţii pe tema unei declaraţii pe care eu le consider cel puţin neinspirate.

Tinerilor diplomaţi li se predă în academii o sobrietate şi decenţă în a face declaraţii publice fără mandat, subliniez, fără mandat, aşadar, declaraţiile hazardate ale ambasadorilor sunt un adevărat tabu. Dacă domnul ambasador nu a frecventat aceste cursuri (Maior râde) îi sugerez să prindă din zbor aspectele acestei arte care este diplomaţia".

Tăriceanu a citat declaraţiile unui diplomat SUA - Guvernul SUA nu comentează declaraţiile unui cetăţean american. "Aşadar, ce aţi zis dvs că scrisoarea lui Giuliani este expresia unui lobby iniţiat de persoane cu probleme cu Justiţia (...) este o distorsionare a realităţii cu care probabil sunteţi obişnuit de când eraţi director SRI şi pe care am văzut-o şi când aţi apărat protocoalele cu SRI. E un modus operandi descalificant pentru un ambasador.

Aţi devenit un agent politic partizan, citat de ambasadele statelor străine... acest lucru reprezintă o descalificare din punct de vedere profesional. Mie mi se pare că această postură este de-a dreptul inacceptabilă. (...)

În concluzie, eu apreciez că dl ambasador nu şi-a îndeplinit misiunea de a promova politica guvernului român. Aţi promovat propriile opinii politice după o agendă care pare mai degrabă personală (Maior râde indignat), aţi implicat SUA în politica română internă şi aţi implicat România în politica internă din SUA, împotriva preşedintelui SUA. Pentru acestea propun să adresăm o scrisoare MAE în care să transmitem că munca dvs nu poate să continue mai departe în condiţiile actuale".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne