Tăriceanu: "Votul în cazul Şova nu se va relua. Parlamentul nu ascultă ordine de la nimeni"

Călin Popescu Tăriceanu, PNL
Călin Popescu Tăriceanu, PNL (Epoch Times România)

La o zi după ce a criticat atitudinea CSM şi DNA în cazul votului pentru ridicare imunităţii senatorului PSD, Dan Şova, şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a subliniat faptul că nicio altă instituţie nu are dreptul să le dea indicaţii politice parlamentarilor cum să voteze astfel de cereri.

"Parlamentarii nu ascultă ordine de la nimeni. Parlamentul nu va primi indicaţii politice cum să voteze de la nicio altă instituţie. Votul imperativ este nul, membrii Parlamentului au dreptul să voteze aşa cum cred, pe baza audierii, pe baza informaţiilor, pe baza raportului Ministerului Public şi nu ascultă ordine de la nimeni", a declarat Tăriceanu, citat de gândul.info.

În ceea ce priveşte votul în cazul lui Dan Şova, şeful Senatului susţine că acesta nu se va relua pentru că procedura a fost îndeplinită, nu a existat nicio contestaţie a votului sau a procedurii utilizate, astfel încât nu poate fi acceptabil un astfel de demers - deşi liberalii şi-au exprimat o astfel de doleanţă.

"Se poate cere reluarea votului, dar nu se poate relua votul. Dar cineva care nu cunoaşte Regulamentul... nimic nu îl împiedică să vorbească", a subliniat şeful Senatului.

Tăriceanu recunoaşte însă că există o neconcordanţă între Statutul deputaţilor şi senatorilor, Regulamentul Senatului şi Constituţia României, însă această problemă poată fi rezolvată doar de Curtea Constituţională.

"Este un lucru evident, este o neconcordanţă între prevederea constituţională şi cea din regulamentul comun al Camerei şi Senatului, cât şi cea din Regulamentul Senatului. Acest lucru însă se poate rezolva şi, de altfel, am văzut că sesizările trimise către Curte vizează această neconcordanţă. Atâta vreme cât articolul respectiv nu este declarat neconstituţional, el este în vigoare, are putere de lege şi se aplică. Prin urmare, dacă în urma sesizării CCR, aceasta va considera că această neconcordanţă trebuie rezolvată, din acel moment sigur că devine aplicabilă soluţia pe care o va da CCR. Până atunci, Regulamentul rămâne aşa cum este. Este o deficienţă a Parlamentului că nu a pus în acord aceste prevederi cu legea constituţională, prin urmare, în cazul de faţă, se poate considera că va veni momentul foarte rapid să se facă acordul între Regulament şi Constituţie", a afirmat Tăriceanu.

Dintr-un total de 151 de senatori prezenţi în sală, 79 au votat pentru ridicarea imunităţii lui Dan Şova, 67 împotrivă şi 5 s-au abţinut. Conform Constituţiei, "hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră", ceea ce înseamnă că în cazul de faţă erau necesare doar 77 de voturi.

Pe de altă parte, Regulamentul Senatului susţine, contrar prevederilor din Constituţie, că o astfel de hotărâre se adoptă cu votul majorităţii tuturor senatorilor, nu doar a celor prezenţi - adică un număr de 85 de voturi având în vedere că avem un total de 168 de senatori.

Deşi Constituţia ar trebui să primeze, nu acesta a fost cazul în speţa Dan Şova, astfel că senatorul PSD, acuzat de căpuşarea complexurilor Rovinari şi Turceni, a scăpat de arestarea preventivă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne