Tăriceanu vrea să schimbe mecanismul de numire a procurorilor şefi. Raluca Prună îi spune "pas"

Anul 2016 este un an crucial pentru Justiţia din ţara noastră - urmează o serie de numiri cheie în aparatul judiciar, de care, cel mai probabil, va depinde în mare măsură şi performanţa instituţiilor pe care aceştia le vor conduce.
Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Mai sunt doar câteva luni până când expiră mandatele procurorilor şefi de la DNA şi Parchetul General, context în care şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a depus un proiect de lege menit să schimbe radical mecanismul de numire. Noul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, nu este deloc încântată de iniţiativă.

În prezent procurorii şefi sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul consultativ al CSM, însă Tăriceanu vrea să îi scoată din schemă pe preşedinte şi pe ministrul Justiţiei.

Cum vede Raluca Prună această iniţiativă a lui Tăriceanu? Într-un interviu acordat Revistei 22, noul ministru al Justiţiei şi-a exprimat rezervele în această privinţă.

„La începutul lunii ianuarie am adresat o scrisoare preşedintelui Senatului prin care îl înştiinţam că Ministerul Justiţiei, împreună cu asociaţiile de magistraţi şi CSM lucrează la un pachet de modificare a legilor justiţiei. Modificarea unor astfel de legi trebuie tratată cu seriozitate. Societatea în general şi reprezentanţii săi aleşi ar trebui să respingă graba în a propune modificări legislative pe care situaţia de fapt nu o reclamă deloc. Ultimul raport al Comisiei Europene privind MCV notează activitatea parchetelor ca fiind foarte bună.

Este, aşadar, de neînţeles pentru mine de ce preşedintele Senatului încearcă să modifice o procedură care a generat aceste rezultate. Ca jurist, mi se pare că un rol exclusiv al CSM în aceste numiri încalcă principiul checks and balances între puterile în stat. Nu în ultimul rând, reamintesc că procedura pe care o avem acum este adoptată de Guvernul Tăriceanu în 2005, care a mutat propunerea de la CSM la ministrul Justiţiei. În general, ne putem schimba opiniile, dar nu văd niciun argument solid în cazul d-lui Tăriceanu”, a afirmat Raluca Prună.

În opinia noului ministru al Justiţiei, în România ne raportăm, în prezent, la oamenii din vârful unor instituţii. „Pot fi miniştri ai Justiţiei şi băieţii buni, şi băieţii răi. Când ajung băieţii răi, îl propun procuror general pe unul precum Cătălin Voicu, de exemplu. De aici reticenţa. Adevărat, dar ideal ar fi să nu mai judecăm instituţiile în funcţie de oamenii care sunt în fruntea lor.”

„Dar pot fi de acord că nu suntem încă la acel moment al maturităţii societăţii şi că, din păcate, persoana din vârful instituţiei contează mult. Însă dacă mergem pe argumentul ăsta, ce garanţie avem că în CSM lucrurile sunt foarte corecte şi că acolo nu putem avea oameni asupra cărora, la fel ca şi asupra unui ministru de Justiţie, să existe anumite reţineri. Deci, în aceeaşi măsură în care judecăm Ministerul Justiţiei sau guvernul după oamenii care ocupă nişte funcţii de demnitate în guvern, putem să o facem şi cu privire la CSM.

În plus, cred că e mai simplu să ai răspunderea la o singură persoană decât să ai răspunderea disipată într-un consiliu în care sunt mai mulţi membri şi în care reamintesc că votul este secret. Pot să am un discurs foarte frumos în CSM şi pot vota exact invers, poţi spune ceva în public şi vota altceva când votezi secret. Deci, cred că procedura, dintr-un anumit punct de vedere, ar fi mai transparentă şi mai asumată din punct de vedere al răspunderii, dacă ar rămâne la ministru”, a continuat Raluca Prună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne