Ţările “formatului Normandia” discută la Berlin despre situaţia Ucrainei

Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier. (Captură Foto)

Oficiali seniori din Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa se întâlnesc astăzi în Berlin pentru a discuta despre situaţia din Ucraina şi pentru a analiza paşii următori ce trebuie făcuţi în vederea implementării acordului de pace semnat cu 3 săptămâni în urmă la Minsk, a declarat ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier.

Întâlnirea de vineri de la Berlin are loc la invitaţia cancelarului german Angela Merkel, făcută la începutul acestei săptămâni în cadrul unei teleconferinţe cu liderii rus, ucrainean şi francez, respectiv Vladimir Putin, Petro Poroşenko şi Francois Hollande.

“Bineînţeles că nu putem fi mulţumiţi de viteza implementării acordului de la Minsk [numit şi Minsk II], dar am văzut o reducere clară a violenţelor şi a încălcării regimului de încetare a focului”, a declarat Steinmeier, conform Reuters.

Kievul a acuzat joi rebelii de repetate încălcări ale acordului de încetare a focului şi a adăugat că aceştia îşi întăresc forţele în regiunea estică separatistă Doneţk, în apropiere de oraşul port Mariupol, aflat în prezent sub controlul Ucrainei.

Liderii celor patru state au încheiat în 12 februarie la Minsk un acord de pace în aşa zisul “format Normandia”. Directorii politici ai celor patru ministere de externe şi viceminiştrii de externe vor participa de asemenea la discuţii de vineri din Berlin.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.