Ţarul Internetului din China dispare brusc de pe firmamentul comunist

Lumea a început să fie zguduită de atentate la fiecare câteva zile. În China, lucrurile se desfăşoară altfel: pe şest. Un cap cade azi, altul mâine. Evoluţiie sunt, însă, mai interdependente decât s-ar bănui. Astăzi, în particular despre modul în care Istoria mai distruge o rotiţă din mecanismul vital al regimului comunist, aducând mai aproape ruina unui sistem social despre care Matrixul îşi închipuia că poate reprezenta societatea viitorului
Lu Wei
 
Lu Wei   (Foto: Getty Images – Epoch Times Germania)

Unul dintre cei mai puternici şi controversaţi oficiali de vârf ai Chinei tocmai a căzut: Lu Wei, cel mai infam controlor al Internetului a fost dat jos din funcţie, potrivit Agenţiei de stat Xinhua. Lu Wei este înlocuit de Xu Ling, om de încredere al liderului de partid şi de stat Xi Jinping, descris de media din Hong Kong ca o ”stea politică în ascensiune”.

Lu Wei a părăsit postul de preşedinte al Biroului de Stat pentru Internet şi Informaţii precum şi din cel de Preşedinte al Biroului Central de Cenzurare a Internetului, creat cu mandatul expres de a cenzura libertatea de opinie în China. Concret, jobul său a fost de a pune căluş criticilor la adresa Partidului, apărute pe Internet.

Campania "anticorupţie" a preşedintelui Xi Jinping a căpătat accente atât de bizare încât infama agenţie Xinhua, "organul" de presă care slugăreşte Partidul nici nu a mai catadicsit să ofere vreo explicaţie referitoare la demiterea lui Lu Wei.

Pentru observatorii scenei chineze, ştirea ar putea părea surprinzătoare. În aprilie 2013, Lu Wei, în vârstă de 56 de ani, devenea ţarul Internetului din China. Anterior, aparatnikul fusese un soi de consultant al Agenţiei de Ştiri Xinhua, mai întâi ca jurnalist, apoi ca manager şi apoi ca însărcinatul cu afaceri numărul unu.

Pe timpul mandatului său la conducerea Biroului de Stat pentru Internet şi Informaţii, Lu Wei a impus cenzurarea draconică a Internetului. Opiniile critice la adresa regimului erau şterse rapid de pe Internet. Datorită implicării lui Wei, au fost adoptate o serie de legi referitoare la "securitatea" Internetului şi a Statului, care au servit drept justificare pentru ascuţirea cenzurii impuse Internetului.

Unii bloggeri au declarat că se mergea până într-acolo încât oficiali ai Biroului ameninţau cu moartea pentru postări critice la adresa Partidului Comunist Chinez.

Imediat după ascensiunea sa la putere, actualul preşedinte chinez Xi Jinping a pornit o epurare la nivelul înalt în sânul Partidului Comunist, sub pretextul unei aşa zise campanii "anticuropţie". Măsura a fost catalizată de agresivitatea manifestată împoriva lui Xi Jinping de un grup obscur de putere din interiorul Partidului, numit banda de la Shanghai, coagulat în jurul fostului casap comunist Jiang Zemin. Surse confidenţiale au afirmat pentru Epoch Times că Xi Jinping a devenit ţinta unor atentate organizate împotriva sa la scurt timp după preluarea puterii.

Răspunsul preşedintelui chinez la toate acestea a fost startarea unui proces de demontare a cercului de putere construit de Jiang Zemin printr-o campanie care a băgat în puşcărie persoane considerate de neatins în trecut: ţarul Securităţii chineze, Zhou Yongkang, liderii de nivel 1, 2 şi 3 ai Gestapoului chinez, generali aflaţi la conducerea armatei şi potentaţi comunişti precum Bo Xilai. Toţi aceştia sunt membri ai bandei de la Shanghai şi pioni pe care fostul lider Jiang Zemin i-a folosit pentru a-şi menţine puterea şi pentru a pune în practică unul dintre cele mai scandaloase măceluri ale istoriei comuniste: genocidul împotriva mişcării spirituale Falun Gong.

Evoluţia schimbărilor profunde ale societăţii chineze pare tot mai accelerată, după ce mulţi dintre membrii cheie ai cercului obscur de putere patronat de Jiang Zemin au fost înlăturaţi, iar însuşi fostul şef al Partidului Comunist are domiciliu forţat.

Dispariţia ţarului Internetului poate vesti schimbări uriaşe pentru regimul comunist de la Beijing. De-a lungul campaniei "anticorupţie" a lui Xi Jinping au existat momente în care cenzura asupra subiectelor sensibile - sutele de milioane de crime comise de Partid de-a lungul istoriei sale sângeroase - au reuşit să ajungă la poporul chinez.

Odată ce blocada Internetului va cădea, regimul comunist va avea foarte puţine şanse de supravieţuire.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe