Tatăl lui Mihail Hodorkovski interogat de investigatorii ruşi

Boris Hodorkovski, tatăl fostului oligarh rus Mihail Hodorkovski.
Boris Hodorkovski, tatăl fostului oligarh rus Mihail Hodorkovski. (Captură Foto)

Tatăl fostului oligarh rus Mihail Hodorkovski a fost convocat miercuri de Comitetul Investigativ din Moscova. Boris Hodorkovski, 82 de ani, a sosit la sediul Comitetului însoţit de avocatul său, Serghei Badamişin.

Badamişin a declarat reporterilor după interogatoriu că noua anchetă este legată de uciderea din 1998 a primarului oraşului Nefteiugansk, Vladimir Petuhov, a raportat Radio Europa Liberă.

În luna iunie, Comitetul Investigativ a anunţat că va redeschide o anchetă asupra asasinării primarului siberian după ce a anunţat declarat că a găsit noi dovezi care sugerează că Mihail Hodorkovski “ar fi putut să ordone personal asasinatul respectiv, precum şi un număr de alte crime serioase.”

Hodorkovski, care a deţinut funcţia de director general al fostei companii petroliere Yukos, a declarat marţi că scopul principal al Comitetului Investigativ este acela de a pune presiune asupra să şi a familiei sale. Fostul oligarh, devenit un critic puternic al liderului rus Vladimir Putin, a fost condamnat la închisoare pentru fraudă în 2005. A fost graţiat în 2013 de către Puţin, după un al doilea proces, care, că şi primul, a fost considerat politic.

Justiţia rusă se află sub controlul total al Kremlinului.

Yukos, motivul discordiei?

După condamnarea lui Mihail Hodorkovski şi a asociatului său, Platon Lebedev, compania Yukos a fost dezmembrată şi vândută unui cerc restrâns de apropiaţi ai puterii şi cercurilor serviciilor, numiţi siloviki, în frunte cu Igor Sechin.

În iulie 2014, după anexarea Crimeei de către Rusia, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a ordonat Rusiei să plătească aproape 1,9 miliarde de euro foştilor acţionari ai fostului grup petrolier Yukos, ca despăgubiri pentru neregulile din cadrul procedurii fiscale declanşate împotriva acestei societăţi în 2000.

La un an de la decizie, în iunie 2015, guvernului rus i-au fost îngheţate în iunie o serie de active în străinătate după ce Kremlinul a refuzat să respecte un ordin al unui tribunal de arbitraj, care cerea Rusiei să plătească compensaţii în valoare de 50 de miliarde de dolari pentru acţionarii fostei companii petroliere Yukos

Primar mort

Petuhov, primul primar ales al oraşului Nefteiugansk, unde Yukos deţinea cea mai puternică unitate a sa de producţie petrolieră, a fost împuşcat mortal în timp ce se îndrepta spre biroul său în 26 iunie 1998.

O investigaţie a descoperit că a fost vorba de un asasinat bine planificat, care ar fi fost coordonat de fostul vicepreşedinte al Yukos, Leonid Nevzlin, şi organizat de fostul şef al securităţii companiei Yukos, Aleksei Pichugin, a raportat Russia Today, mass media afiliată regimului de la Kremlin.

Hodorkovski a negat orice implicare în acest asasinat şi a declarat că noua investigaţie este motivată politic.

În luna iulie, Mihail Hodorkovski, care locuieşte acum în Elveţia, a acordat un interviu cu săptămânalul Sobesdnik în care a declarat că Putin “se consideră o căpetenie a unei lumi post-Americane”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe