Teatru absurd în Vremea Absurdului: "Noul locatar" - Eugen Ionesco la Teatrul Nottara

Stagiunea de toamnă aduce pe scena teatrului Nottara piesa Noul Locatar, de Eugen Ionesco, în regia lui Gabor Tompa. Primele reprezentaţii vor avea loc sâmbătă 20 şi duminică 21 septembrie, orele 19, la sala Horia Lovinescu.

Rolul principal este interpretat de actorul spaniol Francisco Alfonsin, alături de care se vor afla Ada Navrot în rolul Portăresei, precum şi Ion Grosu şi Gabriel Răuţă în rolul hamalilor.

Piesa a fost scrisă de celebrul dramaturg al absurdului în care ne scufundăm - Eugen Ionesco - pe când se muta de la un număr la altul pe aceeaşi stradă.

"Ne aflăm la sfârşitul unei lumi: dispare cultura, dispar bibliotecile, cărţile, tablourile şi mobilele moştenite din familie. Cei de vârsta mea au primit din generaţie în generaţie o moştenire culturală. Încă mai am cărţi, mobile sau obiecte moştenite de la străbunici. În această epocă a iPhone-urilor se pierd toate aceste lucruri. Piesa Noul locatar este, aş zice, înrudită cu Livada cu vişini a lui Cehov, care vorbeşte despre dispariţia acestei forme de cultură. Un fapt destul de îngrijorător..... Dispar gustul pentru citit, pentru arta adevărată. Dispare o dimensiune a sufletului uman şi suntem nevoiţi să ne punem din nou întrebările: ce căutăm aici, ce facem, de unde venim şi încotro ne îndreptăm?"

Gabor Tompa