Teatrul de Operetă „Ion Dacian“ se reînfiinţează prin reorganizarea Operei Naţionale Bucureşti

Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” din Bucureşti
Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” din Bucureşti (yorick.ro)

Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian“ din Capitală se reînfiinţează prin reorganizarea Operei Naţionale Bucureşti, a anunţat, miercuri, ministrul Culturii, Corina Şuteu, ca urmare a unei Hotărâri de Guvern.

Hotărârea a fost luată pentru funcţionarea coerentă şi optimă a celor două instituţii, precum şi asigurarea îndeplinirii atribuţiilor specifice domeniilor operetă şi musical, pe de o parte, şi operă şi balet, pe de altă parte, se arată în comunicatul de presă al guvernului.

Principalul avantaj al funcţionării separate a celor două instituţii este dat de posibilitatea gestionării oportune şi eficiente a activităţii artistice şi a resurselor implicate. Un alt aspect pozitiv îl reprezintă posibilitatea abordării unor viziuni manageriale specifice fiecărui domeniu.

De asemenea, separarea managerială a domeniului operei şi baletului, pe de o parte, de cel al operetei şi al musicalului, de cealaltă parte, va aduce o serie de avantaje din punct de vedere economic.

Comasarea acestor activităţi a generat, pe lângă disfuncţionalităţi în organizarea spectacolelor şi creşteri ale cheltuielilor legate de aparatul administrativ – organizatoric.

Din punct de vedere artistic, un alt beneficiu este legat de dezvoltarea resursei umane artistice, care, prin această separare instituţională, va avea ocazia să îşi dezvolte repertoriul şi să îşi diversifice activitatea, fiind astfel garantată excelenţa şi performanţa artistică.

Astfel, actul normativ prevede reorganizarea, prin divizare parţială, a Operei Naţionale Bucureşti, instituţie publică subordonată Ministerului Culturii, în scopul separării activităţilor culturale de operetă şi musical, de restul activităţilor de operă, balet şi muzică contemporană, precum şi în scopul transferului corespunzător al patrimoniului aferent activităţilor ce se divizează.

Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” se înfiinţează şi funcţionează ca instituţie publică distinctă, cu personalitate juridică, subordonată Ministerului Culturii, care îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu legislaţia română în vigoare, mai scrie comunicatul.

Opera Naţională din Bucureşti şi Teatrul Naţional de Operetă ”Ion Dacian” au fuzionat, în 2013, prin absorbţia Teatrului Naţional de Operetă, care a fost desfiinţat. S-a constatat că noua formulă organizatorică nu a dus la creşterea eficienţei activităţii şi nici la reducerea cheltuielilor de funcţionare. Totodată, s-a remarcat şi o diminuare semnificativă a repertoriului de stagiune a spectacolelor de operetă, dar şi a celor de operă şi de balet faţă de stagiunile anterioare reorganizării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură