Tensiuni în Marea Nordului. Rusia se pregăteşte să se confrunte cu forţele NATO în Norvegia

Rusia a fost avertizată de armata SUA după ce NATO a trimis un grup maritim de luptă în Norvegia pentru a participa, în această lun, la un exerciţiu militar la scară mare al alianţei.
Soldaţi ruşi
Soldaţi ruşi (Getty Images)

Generalul Jeff Mac Mootry, director de operaţiuni al Marinei Olandei, a acuzat Rusia că îşi foloseşte armata pentru a încerca să provoace trupele NATO din Cercul Arctic, potrivit Express.co.uk.

Generalul a afirmat: “Ceea ce vedem este un interes sporit al navelor ruseşti atunci când desfăşurăm exerciţii [maritime].

“De exemplu, când lansăm exerciţii ca parte a programului nostru de apărare împotriva rachetelor balistice, vedem mai multe nave ruseşti ca de obicei şi ele se apropie mult mai mult de noi decât au făcut-o în deceniile trecute. Cu siguranţă doresc să îşi facă vizibilă prezenţa”.

Mac Mootry a adăugat că avioanele de luptă ruseşti zboară “mai aproape de navele noastre de luptă doar pentru a-şi face cunoscută prezenţa, într-o manieră pe care aproape că o poţi numi provocatoare”.

În timp ce descrierea tradiţională a relaţiilor constant tensionate dintre Rusia şi Occident este “Războiul Rece 2.0”, generalul a afirmat că aceste întâlniri recente cu forţele ruseşti în apropierea Norvegiei fac parte din “Războiul Rece 3.0”.

În prezent, aproximativ 400 de soldaţi britanici se pregătesc în Norvegia ca parte a unui exerciţiu comun împreună cu puşcaşi marini olandezi.

Pe de altă parte, Marea Britanie plănuieşte să stabilească o prezenţă permanentă în regiune, în condiţiile în care anul viitor va trimite aproximativ 800 de soldaţi în Norvegia pentru pregătirea lor la temperaturi scăzute.

Secretarul britanic al Apărării, Gavin Williamson, a declarat că măsura Londrei este un răspuns la o activitate submarină rusească similară celei din perioada Războiului Rece.

El a precizat recent: “Cu 10 ani în urmă, mulţi oameni au considerat că era activităţii submarinelor în Nordul îndepărtat, în Atlanticul de Nord şi ameninţarea pe care a reprezentat-o aceasta au dispărut odată cu prăbuşirea Zidului Berlinului. Această ameninţare a revenit cu adevărat în prim plan”.

NATO, împreună cu Finlanda şi Suedia, vor desfăşura un exerciţiu în zona Norvegiei în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie.

Acest exerciţiu, numit Trident Juncture 2019, va fi cel mai mare exerciţiu organizat de NATO în regiune în ultimele decenii, implicând aproximativ 50.000 de soldaţi, 150 de avioane, 60 de nave şi circa 10.000 de vehicule.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că Rusia nu are niciun motiv să considere acest exerciţiu ca fiind o provocare.

În ultimii câţiva ani, Rusia s-a plâns în mod continuu că NATO şi-a consolidat forţele în statele baltice, România, Polonia şi Polonia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe