Tentaculele corupţiei din domeniul farmaceutic. Medicii, mână în mână cu firmele de medicamente

Descinderi cu mascaţi
Descinderi cu mascaţi (Epoch Times România)

Procurorii DNA desfăşoară, marţi dimineaţă, 61 de percheziţii în Bucureşti şi în şapte judeţe, într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2012 - 2015, reiese dintr-un comunicat de presă remis de instituţie.

"În cursul zilei de 28 iulie 2015, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 61 de locaţii situate în municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş, reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei", se precizează în comunicatul citat.

Surse judiciare au declarat, pentru Agerpres, că ancheta procurorilor DNA vizează corupţia din domeniul farmaceutic, în acest dosar fiind implicaţi nu mai puţin de 16 medici, inclusiv unii având funcţii de şefi de clinici şi secţii de oncologie, medici specialişti oncologi, coordonatori şi responsabili ai Programului Naţional de Sănătate — subprogramul oncologie.

Aceleaşi surse au susţinut că ar fi implicaţi un preşedinte al Comisiei de oncologie, un inspector la DSP Mureş, care controlează farmacii, şi peste 10 reprezentanţi zonali ai firmelor de medicamente.

Potrivit informaţiilor obţinut de Agerpres, anumite firme de medicamente ar fi oferit unor medici din judeţele Mureş, Sălaj, Sibiu, Bistriţa şi Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane şi congrese internaţionale, excursii în diverse ţări, bunuri, foloase şi alte servicii, condiţionându-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie.

Sursele citate susţin că s-ar fi optat pentru varianta medicamentelor mai scumpe în locul unor medicamente generice, echivalente, care au aceeaşi compoziţie chimică şi acelaşi efect terapeutic, însă ar fi fost mai ieftine.

Unii dintre medicii implicaţi ar fi făcut parte din comisiile de achiziţii de medicamente organizate la nivelul spitalelor şi ar fi pretins şi primit foloase de la furnizorii de medicamente cărora le-ar fi oferit avantaje în acest scop, au declarat surse judiciare pentru agenţia Mediafax.

Un fenomen îngrijorător

Sursele Mediafax susţin că avem de-a face cu un fenomen "îngrijorător" pentru sistemul de sănătate care se desfăşoară la nivel naţional, astfel de acţiuni de "recompensare" a unor persoane din domeniul medical, în scopul creşterii vânzărilor de medicamente pentru anumite companii farmaceutice sau pentru medicamente distribuite de anumiţi distribuitori, fiind larg răspândite.

Din informaţiile disponibile reiese că reprezentanţii zonali ai firmelor de medicamente sunt cei care ţin efectiv legătura cu medicii coordonatori de program şi cei de specialitate, care, pentru preţul potrivit, prescriau produse ale firmelor implicate, precum şi cu funcţionarii CJAS, pentru aprobarea cu celeritate a dosarelor pacienţilor cărora li se decontează, în cadrul Programului Naţional de Sănătate, aceste medicamente.

Mai mult, există situaţii în care în reţea ar fi implicaţi şi reprezentanţi şi angajaţi ai unor farmacii, care asigurau eliberarea medicamentelor prescrise cu predilecţie de către medici şi care erau aprovizionaţi, pe baza înţelegerilor existente, de către producătorii şi distribuitorii agreaţi.

Sursele citate au mai precizat că, în multe dintre situaţii, livrarea către farmacii a anumitor medicamente de către producătorii şi distribuitorii agreaţi s-ar fi realizat după emiterea reţetelor de către medici, urmărindu-se cu atenţie să nu fie eliberate alte medicamente alternative.

Astfel, se presupune că există o comunicare strânsă între medicul prescriptor, farmacist şi reprezentantul medical sau managerul de produs, în vederea coordonării activităţii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne