Tentativă de sinucidere în masă la Beijing

Un membru al forţelor poliţieneşti paramilitare chineze stă de pază în Piaţa Tiananmen din Beijing, în 3 iunie 2013.
Un membru al forţelor poliţieneşti paramilitare chineze stă de pază în Piaţa Tiananmen din Beijing, în 3 iunie 2013. (Feng Li / Getty Images)

Cel puţin zece persoane au încercat să se sinucidă împreună, ingerând pesticid, pe o stradă, la Beijing, scria un ziar chinez miercuri, fără să precizeze motivul acestui gest. Mai multe persoane din acest grup purtau tricouri inscripţionate "Biroul Căilor Ferate Harbin", fără să se poată confirma dacă lucrau ca feroviari în acest oraş important, în nord-estul Chinei.

Numeroase vehicule de poliţie şi ambulanţe i-au preluat pe membrii grupului, după ce fiecare dintre ei a înghiţit o doză de pesticid, marţi, a precizat Cotidianul Tineretului din Beijing. Ziarul nu a precizat în ce stare se aflau aceştia miercuri.

Însă unii dintre ei au fost consideraţi suficient de "valizi" cât să fie externaţi din spitalul unde au fost duşi, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al instituţiei.

Ministerul chinez al Căilor Ferate a fost desfiinţat în martie, în urma unei grave coliziuni feroviare în 2011 şi din cauza unor scandaluri de corupţie.

Acest lucru a condus la apariţia unor temeri cu privire la reducerea personalului în sector. China înregistrează una dintre cele mai mari rate a sinuciderii în lume, de 22,23 cazuri la 100.000 de locuitori, potrivit unor date oficiale.

Alte forme de protest: tibetanii îşi dau foc

Din anul 2009, aproximativ 120 de tibetani s-au sacrificat. Liderii tibetanilor exilaţi au cerut tibetanilor care trăiesc în interiorul Chinei să nu mai recurgă la autoincendieri sau să întreprindă alte acţiuni drastice împotriva regimului, dar au explicat că politicile Partidului Comunist i-au forţat într-o situaţie disperată, cu puţine posibilităţi de ieşire.

Cea mai recentă autoincendiere este a unui tânăr tibetan în vârstă de 18 ani care a murit în urma arsurilor suferite, după ce şi-a dat foc la sfărşitul lunii iulie lângă o mănăstire în prefectura Aba, din provincia Sichuan. In ştirea emisă de Radio Free Asia, se sublinază faptul că tânărul a făcut gestul disperat împotriva autorităţii chineze pentru a lansa un apel la "libertatea poporului tibetan".

Societatea chineză are nevoie de cetăţeni curajoşi care sunt capabili să-şi facă auzite vocile şi care sunt capabili de a apăra lucrurile în care cred, care iau în serios drepturile lor, responsabilităţile lor şi visele lor

Autorităţile comuniste intervin printr-un nou val de represiune

În incercarea de a înăbuşi protestele tot mai dese ale populaţiei nemulţumite, autorităţile comuniste intervin printr-un nou val de represiune în China: sunt arestaţi bloggeri, jurnalişti şi avocaţi pentru drepturile omului.

Jurnalistul Xiao Shu şi bloggerul Zhou Lubao, amândoi arestaţi la începutul lunii august, sunt cele mai recente victime ale unui val de represiune, care, potrivit grupurilor pentru drepturile omului, este cea mai gravă din 2011. În primăvara acestui an sute de disidenţi şi critici ai guvernului au fost reţinuţi de teama unei imitaţii a Primăverii Arabe, relatează sâmbătă La Stampa.

Xiao Shu, în vârstă de 51 de ani, este unul dintre cei mai populari comentatori politici din China. Articolele sale, de multe ori la limita permisă de cenzură, au fost publicate de revistele cele mai curajoase din China, cum ar fi Southern Weekend şi Yanhuang Chunqiu (al cărui site a fost închis în ultimele zile). Xiuo Shu a fost, împreună cu economistul octogenar Mao Yushi şi antreprenorul Wang Gongquan unul dintre promotorii unei petiţii pentru eliberarea democraticului avocat Xu Zhiyong, închis le jumătatea lunii iulie. Cercurile de disidenţă susţin că motivul arestului lui Xiao Shu ar putea fi succesul petiţiei pentru Xu Zhiyong, care a fost semnată de aproximativ două mii de oameni.

Din interiorul închisorii în care este deţinut de aproximativ trei săptămâni, avocatul Xu Zhiyong, un activist şi avocat pentru drepturile civile din China, a reuşit să scoată din închisoare un clip video„păcălind” poliţia chineză . Video-ul a fost realizat de cineva care l-a putut vizita pe Xu în închisoare.

Acest video care are o durată de doar un minut, a fost postat pe YouTube, iar conţinutul său a fost tradus în limba engleză de către China Media Project de la Universitatea din Hong Kong. Acesta îl arată pe avocat în spatele gratiilor cu cătuşele la mâini, în timp ce face un apel la cetăţenii chinezi pentru a-şi face auzite vocile, în scopul de a-şi apăra drepturile lor "în aceste vremuri absurde".

"Societatea chineză are nevoie de cetăţeni curajoşi care sunt capabili să-şi facă auzite vocile şi care sunt capabili de a apăra lucrurile în care cred, care iau în serios drepturile lor, responsabilităţile lor şi visele lor", este mesajul lui Xu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe