Teodor Mărieş: Ar trebui cercetaţi toţi procurorii care au tergiversat dosarul Mineriadei

Teodor Mărieş cere judecarea tuturor procurorilor care au tergiversat în toţi aceşti ani dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.
Doru Marieş
Doru Marieş (Epoch Times România)

Toţi cei care au fost implicaţi în represiunea armată împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii în 13-15 iunie 1990, inclusiv cei care au pus beţe în roate aflării adevărului, ar trebui să răspundă penal pentru faptele lor, a declarat miercuri, pentru Evenimentul zilei, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş.

"Acum, lucrurile sunt foarte uşoare pentru procurorii români, deoarece Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit până şi în ce categorie de infracţiuni se încadrează faptele celor care au reprimat manifestaţia din 13-15 iunie 1990. Ar trebui cercetaţi, poate într-un dosar separat, toţi cei care timp de 25 de ani au tergiversat acest dosar, toţi cei care au coordonat Secţia Parchetelor Militare, cu excepţia generalului Dan Voinea - care a început urmărirea penală faţă de vinovaţi, dar soluţia i-a fost infirmată. Şi procurorii generali care au fost în aceşti 25 de ani ar trebui cercetaţi, fiindcă nici ei nu sunt scutiţi de acuzaţia de tergiversare a acestui dosar", a declarat Mărieş.

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie a amintit că, în mai 2005, înainte de a se împlini termenul de prescripţie în acest dosar, organizaţia pe care o reprezintă a depus o plângere penală care a întrerupt cursul prescripţiei. Apoi în 2007 a deschis în paralel la CEDO acţiuni pentru dosarul Revoluţiei şi dosarul evenimentelor din ianuarie - iunie 1990, obţinând judecarea dosarelor cu prioritate la CEDO.

"Dacă ele nu s-ar fi făcut înainte ca să se fi împlinit termenul special de prescripţie a faptelor (22 de ani şi jumătate), precum şi dacă nu s-ar fi votat în Parlament Legea privind imprescribilitatea crimelor împotriva păcii şi omenirii, acest dosar nu ar mai fi putut fi cercetat. Legea s-a dat cu 6 luni înainte să se prescrie crimele din Decembrie 1989 şi cu 10 luni înainte de a se prescrie crimele de la Mineriadă. Decizia CEDO a stabilit că atrocităţile săvârşite în Capitala României, şi nu numai, se încadrează la fapte contra păcii şi omenirii. Iar în urmă cu 10 zile dosarul din România al Mineriadei s-a întors de la Înalta Curte la Parchet, la Secţia Parchetelor Militare. Şi acum îi cheamă la Parchet pe cei responsabili", a explicat Teodor Mărieş.

Într-o altă intervenţie pentru Mediafax, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie şi-a exprimat speranţa că, într-o bună zi, acest dosar va fi finalizat.

"N-am la cine să am speranţe, sunt aceiaşi procurori. N-au avut încotro şi au redeschis dosarul din cauza deciziei CEDO. Dar am credinţa că într-o zi (dosarul Mineriadei, n.r.) trebuie finalizat, cu sau fără ei. E obligaţia statului român", a declarat Teodor Mărieş, subliniind, din nou, faptul că decizia de neîncepere a urmăririi penale în acest dosar din 2009 a fost determinată de o complicitate la vârful justiţiei române.

Teodor Mărieş a afirmat că deşi procurorii au acum încadrarea faptelor şi probe, trebuie să refacă întreaga procedură, ceea ce presupune audierea fiecărei părţi, dar şi să termine expertiza privind distrugerile şi tot ce s-a cheltuit din bani publici pentru aducerea şi menţinerea minerilor în Capitală la toate cele trei mineriade.

Declaraţiile liderului Asociaţiei 21 Decembrie vin în contextul în care fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, au fost puşi sub urmărire penală în Dosarul Mineriadei din iunie 1990 pentru infracţiuni contra umanităţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne