Teodor Meleşcanu: Preşedintele Băsescu s-a interesat de ofiţerii acoperiţi

Teodor Meleşcanu
Teodor Meleşcanu (Epoch Times România)

Întrebat dacă preşedintele Traian Băsescu sau altcineva din administraţia prezidenţială a solicitat o listă cu "ofiţerii acoperiţi", şeful SIE, Teodor Meleşcanu, a confirmat că au fost discuţii pe acesta temă şi a precizat că nu i-a furnizat preşedintelui o astfel de listă sau informaţii clasificate.

"Au fost diverse discuţii. Am înţeles că e o preocupare a preşedintelui în legătură cu obligaţiile care îi revin în ceea ce priveşte numirea de miniştri şi membri ai guvernului. Însă în toate aceste discuţii am susţinut că nu avem posibilitatea să o facem având în vedere legislaţia actuală", a declarat Meleşcanu.

Lista "ofiţerilor acoperiţi" este secretă, a mai precizat Meleşcanu, la ea având acces doar două, trei persoane şi, conform legii, asemenea subiecte nu pot fi făcute publice.

"Declaraţiile preşedintelui (despre ofiţerul acoperit care s-ar afla printre candidaţii la prezidenţiale n.r.) s-au făcut pe materiale publice, pe discuţii, pe alte teme, nu pe dovezi scrise sau documente care oricum ar fi avut un caracter care nu permitea folosirea lor în relaţie cu presa", a mai precizat şeful SIE.

Rugat să lămurească ce înseamnă acea dublă comandă despre care a vorbit şeful statului, Meleşcanu a declarat că nu se pune această problemă.

"Dubla comandă nu poate să existe pentru ofiţerii din serviciile de securitate, pentru că toate serviciile de securitate reformate din societăţile democratice sunt puse sub comanda politicului. Nimeni nu face în serviciile de securitate ce-l taie capul. Nimeni nu adoptă decizii politice. La noi nu se iau decizii politice, deci n-am ce comandă să dau nimănui chiar dacă prin absurd ar exista aşa ceva", a declarat Meleşcanu.

Reamintim că, în urmă cu zece zile, preşedintele Traian Băsescu a afirmat public că unii dintre candidaţii la preşedinţie au "omis" să-şi treacă în CV dacă au fost sau nu ofiţeri sub acoperire, subliniind că nu este corect să duci o asemenea funcţie "având dublă comandă".

Până acum, identitatea ofiţerului acoperit, presupunând că acesta/aceasta există, nu a fost dezvăluită.