Teodorovici contrazice Comisia Europeană: "Istoria arată că noi am avut dreptate de-a lungul timpului"

Teodorovici susţine că experţii Comisiei Europene s-au înşelat când au revizuit în scădere creşterea economiei româneşti.
Eugen Teodorovici (Ministrul Finantelor Publice);
Eugen Teodorovici (Ministrul Finantelor Publice); (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, i-a contrazis, joi, pe experţii Comisiei Europene care au revizuit în scădere estimările referitoare la creşterea economiei României pe anul în curs, relatează ziare.com.

Potrivit sursei citate, Teodorovici a susţinut că Guvernul ia în calcul estimările transmise de CE sau FMI, însă creşterea economică din acest an va fi cea prognozată de Cabinetul Dăncilă.

"În fiecare an e o discuţie continuă şi Fondul Monetar, care a fost ieri, am avut discuţii cu Fondul Monetar, cei de la Comisia Europeană, Consiliul Fiscal şi, repet, este o părere pe care o luăm în calcul, e de bun-simţ şi corect să iei în calcul toate aceste puncte de vedere, noi ca şi Guvern ne menţinem mai departe acelaşi punct de vedere că va fi o creştere economică aşa cum am prognozat", a declarat ministrul de Finanţe.

"Istoria arată că noi am avut dreptate de-a lungul timpului, închiderile de an, execuţia bugetară de la an la an au arătat că ceea ce Guvernul a anticipat a fost şi corect, că am vorbit de fonduri europene, că am vorbit de deficit, inflaţie. Apropo de inflaţie, mai e o lună de zile când se va confirma încă o dată că cei care au spus că ajunge inflaţia la 12% sunt nişte habarnişti", a adăugat Teodorovici.

Comisia Europeană (CE) a revizuit, joi, semnificativ în scădere, estimările referitoare la creşterea economiei României în 2018, de la 4,5% la 3,6%, în timp ce în 2019 mizează pe un avans de 3,8%, faţă de 3,9% cât estima în primăvară, potrivit previziunilor economice de toamnă publicate joi de Executivul comunitar, relata Agerpres.

Pentru 2020, Executivul comunitar indică un avans de 3,6%. "Boom-ul economic al României se calmează pe măsură ce ritmul de creştere a consumului privat încetineşte iar contribuţia negativă a exporturilor nete la creştere continuă să se înrăutăţească. Pe perioada de prognoză PIB-ul este estimat să crească mai moderat", se arată în previziunile Comisiei Europene.

Cifrele mai indică faptul că în 2019 şi 2020 consumul privat ar urma să continue să încetinească pe măsură ce creşterea nominală a salariilor se moderează şi inflaţia va continua să afecteze veniturile disponibile. Consumul privat va rămâne însă principalul motor al creşterii.

Din document mai reiese că cererea internă va avea o contribuţie în scădere la 4,2% la creşterea PIB, de la 7,3% anul trecut. În 2019, contribuţia cererii interne va urca uşor, la 4,3%, iar în 2020 scade la 4,1%