Testul MRU - analiză marca Sebastian Lăzăroiu

Sebastian Lăzăroiu
Sebastian Lăzăroiu (reportervirtual.ro)

Propus de preşedintele Klaus Iohannis la şefia Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu, aşteaptă marţi votul în plen, situaţia fiind la limită - încă nu este clar nici până în acest moment dacă se va întruni cvorumul. Analistul politic Sebastian Lăzăroiu a explicat că votul în cazul MRU este un test important atât pentru actuala majoritate, cât şi pentru liberali.

"Azi n-avem doar un test pentru actuala majoritate. În oglindă, e un test şi pentru PNL. Dacă "noii" liberali nu reuşesc să-şi aducă oamenii în sală şi ratează cvorumul de şedinţă, asta echivalează cu un eşec major. Semnificaţiile sunt uşor de înţeles.

Reziduuri ale USL încă există. Fuziunea PNL-PDL a fost una forţată. Liberalii se grăbesc să ajungă la guvernare înainte de a-şi fi rezolvat problemele interne. Iohannis, deşi la început de mandat, nu are susţinere deplină în propriul său partid. Nici la prezidenţiale nu cred că a avut această susţinere, au fost destui care au jucat la două capete (nume grele).

Chiar dacă PNL nu trece testul, ocazia a fost bună. Pentru că ştiu ce au de făcut de mâine încolo. Nu poţi merge în alegeri cu prietenii PSD şi cu PDL laolaltă. E "ori-ori". E un eşec şi pentru MRU, de bună seamă. Nu prea văd cum şi-ar putea configura traseul politic/administrativ după asemenea vot. El poate fi repetat în toamnă, dar lucrurile vor fi prea complicate.

Cu această ocazie, şi UNPR îşi verifică şi, din păcate sau din fericire pentru ei, îşi demonstrează public solidaritatea internă. Adică, dacă sunt sau nu mai mult decât o oaste de strânsură. Pentru că, dacă azi ratează cvorumul şi ei, PSD va înţelege că Gabi Oprea stăpâneşte un conglomerat fără niciun fel de putere reală. Să vedem ce va fi. În comisia de audiere "noua" majoritate a început cu stângul. Adică n-au asigurat cvorumul", a opinat Sebastian Lăzăroiu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.