Theresa May avertizează că înlăturarea ei ar putea duce la întârzierea Brexitului

Premierul britanic a afirmat că nu va lăsa ca discuţiile privind înlăturarea ei să îi distragă atenţia de la o săptămână majoră pentru negocieri. Unii parlamentari din propriul partid i-au cerut să demisioneze după ce au văzut detaliile proiectului de acord privind Brexitul.
Premierul britanic Theresa May
Premierul britanic Theresa May (Leon Neal/Getty Images)

Premierul britanic Theresa May a declarat duminică criticilor săi că înlăturarea ei din guvern nu va uşura negocierile pentru Brexit şi a avertizat că răsturnarea ei de la putere riscă să întârzie ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, potrivit Deutsche Welle.

May s-a confruntat cu provocări serioase la adresa guvernării sale de când a făcut cunoscut, săptămâna trecută, proiectul de acord încheiat cu UE pentru Brexit. Câţiva miniştri, inclusiv cel pentru Brexit, au demisionat, iar unii parlamentari din propriul partid au trimis scrisori pentru declanşarea unui vot de neîncredere împotriva ei.

“Următoarele şapte zile vor fi critice, ele au legătură cu viitorul acestei ţări”, a declarat May la postul de televiziune britanic Sky News, făcând referire la numărul de zile rămase înaintea summitului de urgenţă cu UE din 25 noiembrie, la care se va discuta proiectul de acord. “Nu mă voi lăsa distrasă de la această muncă importantă.

“O schimbare a conducerii în acest moment nu va uşura negocierile”, existând “riscul ca noi, de fapt, să întârziem negocierile şi Brexitul să fie amânat sau zădărnicit”, a precizat premierul britanic.

May a precizat că echipele de negociere lucrează “în timp ce vorbim” şi că intenţionează să meargă la Bruxelles şi să se întâlnească cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. De asemenea, ea a afirmat că plănuieşte să vorbească cu alţi lideri UE înaintea summitului din 25 noiembrie.

Fostul ministru pentru Brexit, Dominic Raab, care a demisionat joia trecută în semn de protest faţă de acord, a sugerat că May a eşuat să facă faţă presiunilor din partea oficialilor UE.

El a descris proiectul de acord de 585 de pagini ca fiind “plin de breşe” şi nu crede că documentul va fi aprobat de Parlament, unde conservatorii lui May nu au o majoritate parlamentară.

Proiectul de acord cuprinde ieşirea Marii Britanii din UE conform planului, în 29 martie 2019, însă ţara va rămâne în piaţa unică a blocului şi va respecta regulile acestuia până la sfârşitul lui decembrie 2020.

De asemenea, acordul include o soluţie de “backstop” care va menţine Marea Britanie într-un aranjament vamal cu UE până când va fi semnat un acord comercial permanent. Aranjamentul urmăreşte evitarea unei graniţe dure între Republica Irlanda şi Irlanda de Nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe