Thrillerul „Câini”, nominalizat la Descoperirea Europeană a anului 2016

Thriller-ul românesc Câini, în regia lui Bogdan Mirică, a fost nominalizat la trofeul European Discovery 2016 – Prix FIPRESCI, în cadrul Premiilor Academiei Europene de Film, anunţă cinemagia.ro.
Secvenţă din filmul „Câini”, de Bogdan Mirică
Secvenţă din filmul „Câini”, de Bogdan Mirică (elle.ro)

Cea de-a 29-a ediţiei a galei care răsplăteşte performanţele din cinema-ul european va avea loc pe 10 decembrie în Wroclaw (Polonia). Trofeul se acordă în fiecare an unui cineast talentat care a debutat în forţă în lungmetraj. Bogdan Mirică a fost remarcat la Cannes, unde a obţinut Premiul criticii – FIPRESCI, apoi la TIFF, unde a câştigat Trofeul Transilvania, şi la Sarajevo, unde Câini a obţinut două distincţii importante.

Acţiunea filmului este plasată în apropierea graniţei cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraş, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moştenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moşiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzaţie generală de ameninţare pluteşte în aer.

Nominalizările pentru Descoperirea Europeană a Anului au fost decise de un comitet format din critici şi membri ai Academiei Europene de Film, iar câştigătorul va fi votat de cei circa 3000 de membri ai Academiei Europene de Film.

Câini este una dintre cele cinci descoperiri ale anului, alături de Liebmann (regia Jules Herrmann- Germania), Sand Storm (r. Elite Zexer- Israel, Franţa), The Happiest Day in the Life of Ollie Maki (r. Juho Kuosmanen- Finlanda, Germania, Suedia) şi Thirst (r. Svetla Tsotsorkova- Bulgaria).

Publicul din România îl va putea vedea începând de vineri, 23 septembrie, când filmul va ajunge în peste 70 de cinematografe din 34 de oraşe. Câini s-a bucurat de săli arhipline la toate proiecţiile de până acum, în festivaluri şi în avanpremiere. Spectatorii îi vor revedea pe marele ecran pe câţiva dintre cei mai apreciaţi actori români: Dragoş Bucur, Vlad Ivanov şi Gheorghe Visu, alături de Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Caşcaval, Constantin Cojocaru, Emilian Oprea, Cătălin Paraschiv, Andrei Ciopec.

În Bucureşti, va avea loc o avanpremieră specială, joi, 22 septembrie, la Teatrul de Vară din Herăstrău, de la 20.30, care îi va aduce în faţa publicului pe Dragoş Bucur, Vlad Ivanov, Gheorghe Visu, Raluca Aprodu, Emilian Oprea, Teodor Corban, Costel Caşcaval sau Constantin Cojocaru, alături de regizorul Bogdan Mirică şi membri ai echipei. Biletele pot fi cumpărate în avans de pe www.eventbook.ro şi în librăriile partenere.

Avanpremiera. Cei care vor să vadă filmul înainte de ziua de vineri, au la dispoziţie un program de avanpremiere pe 21 şi 22 septembrie, în Bucureşti (CineGlobe Titan, Cinema City Cotroceni, Cinema City MegaMall, Cinema City Park Lake, Cinema City Sun Plaza, Grand Cinema & More, Hollywood Multiplex, Movieplex, CinemaPro), în reţeaua Cinema City din Cluj-Napoca, Timişoara (Shopping City), Ploieşti (Shopping City), Târgu Mureş, Bacău, Brăila, precum şi în săli din Botoşani (CineGlobe), Focşani (Happy Cinema), Piteşti (Cinema Trivale).

Proiecţii de gală în prezenţa echipei sunt programate şi la Iaşi (miercuri, 21 septembrie, de la 18.00 şi 20.30, Casa de Cultură a Studenţilor), Târgu-Mureş (vineri, 23 septembrie, ora 21.15, Palatul Culturii, la TIFF Mureş), Cluj-Napoca (sâmbătă, 24 septembrie, ora 20.00, Cinema Florin Piersic).

În această toamnă, Câini va fi proiectat în festivaluri din Finlanda, Norvegia, Canada, Polonia, Israel, Spania, Portugalia, Germania, Suedia, Statele Unite şi Italia.

Bogdan Mirică este scenaristul şi co-regizorul serialului HBO Umbre.


Câini este o co-producţie Franţa-România-Bulgaria-Qatar a fost realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Centre national du cinéma et de l’image animée din Franţa, CNC Bulgaria, Canal +, Eurimages şi Fundaţia GAN, Doha Film Institute, cu participarea HBO România.
Filmul va fi distribuit în România, din 23 septembrie, de Transilvania Film. Detalii, pe: www.caini-filmul.ro